WTCC - Yvan Muller a nővére ölében ülve kezdett el versenyezni
Volt, amikor még csak a kormányt merték rábízni Yvan Mullerre
Fotó: Yvan Muller

Yvan Muller a nővére ölében ülve kezdett el versenyezni

LantiLanti
2020/06/09 10:50
Kétszeres brit túraautó bajnok, négyszeres túraautó világbajnok és tízszeres Andros Trophy győztes. Yvan Muller a túraautózás egyik legnagyobb jelenkori klasszisa, de ő is ugyanúgy kezdte, mint bárki más: gokarttal.

A Lynk & Co francia pilótája és az Yvan Muller Racing tulajdonosa a Fast Talk presented by Goodyear podcast-sorozat keretében mesélt arról, hogyan került kapcsolatba az autóversenyzéssel, és milyenek voltak az első lépések.

"A motorsport szeretete az édesapámon keresztül jött be a családba, aki hegyi versenyeken indult. Nem volt túl sok pénze, úgyhogy egyedül ez a bajnokság jöhetett szóba. Én szinte ebbe születtem bele, hiszen 1972-ben kezdett el hegyi versenyeken indulni, amikor én három éves volt" - meséli Muller.
"A húgom mindig ment vele. Aztán, amikor Cathy 12-13 éves lett, egy nyaralás alkalmával apám bérelt neki egy gokartot. Majd mikor onnan hazajöttek, vett is egyet, de csak a szórakozás kedvéért. Az ember, aki eladta neki, javasolta, hogy váltson ki engedélyt, és induljanak versenyeken is."

Muller-gokart-morbidelli.jpg

Muller ekkor még nagyon fiatal volt, de természetesen ő is követte a családot, és rettenetesen élvezte, hogy hétvégenként a versenypálya mellett lehetett. Közben pedig ez a világ egyre jobban bevette magát a szívébe. 

"A fiatal gyerekek általában a focisták nevét szokták kívülről fújni, de én a Formula 1-es pilótákkal voltam így. A 80-as 90-es évekből szinte mindenkiről tudtam. Persze először Fangio volt a kedvencem, aki inkább még a 50-es évekhez tartozik, de aztán a nyolcvanas években Pironi volt a legjobb francia, majd Francois Cevert és Alain Prost következett. De nem egy kedvenc versenyzőm volt, hanem úgy általánosságban a motorsportot követtem."

Ahogy teltek az évek, a kis Yvan számára egyre kevésbé volt elég a nagyok csodálása, és a tesó kísérgetése. Ő maga is gokartba akart ülni.

"Talán nyolc vagy kilenc éves lehettem, amikor az én pályafutásom is elindult. Akkoriban még nem rendeztek gokartversenyeket kisgyerekeknek, úgyhogy eleinte a nővérem ölében ültem, ő kezelte a pedálokat, én pedig kormányoztam."

Muller szerint nehéz megmondani, hogy akkor volt-e nehezebb elindítani egy karriert, vagy most. Régen messze nem adatott meg ennyi lehetőség a fiatalok számára, de akkoriban sokkal olcsóbb volt a gokartsport. Mára minden nagyon profivá vált, és bár a gokart illetve maga a versenyzés nem drágult sokat, a körítés, a profi szerelők és háttér miatt jelentősen többe kerül, ha valaki eredményes szeretne lenni. 

muller-gokart-plusz-kep.jpg

Muller-gokart-szines.jpg

Hozzászólások