WTCC - Szuper meglepetés a végére: itt a titkolt hetedik márka
Szuper meglepetés a végére: itt a titkolt hetedik gyártó
Fotó: TCR Series

Szuper meglepetés a végére: itt a titkolt hetedik márka

LantiLanti
2020/09/05 08:18
Pénteken újabb remek, de nem teljesen váratlan hír jelent meg a Túraautó Világkupával kapcsolatban: bejelentették, hogy mégis lesz egy hetedik, új gyártó a bajnokságban. 

A Vukovic Motorsport elindít egyet a saját fejlesztésű Renault Mégane RS TCR EVO-ból, melyet a rendkívül tehetséges fiatal brit túraautó-pilóta, Jack Young vezet majd. 

A jugoszláv származású, de svájci állampolgár Milenko Vukovic 2017 óta dolgozik azon, hogy privát fejlesztésű Mégane-jával betörjön a nemzetközi piacra, és a koronavírus járvány által előidézett rendkívüli helyzet számára is megnyitott egy rövidebb utat. 

"Az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy a WTCR-ben versenyezzünk. A járvány miatt idén kevesebb a versenyhétvége, és mindet Európában rendezik, és így már kivitelezhető, hogy a Túraautó Világkupán induljunk" - mondta Vukovic. 
"Kiegyensúlyozottan jó eredményeket szeretnék elérni az egész évad során. Tudjuk, hogy a WTCR-ben nagyon komolyak lesznek az ellenfelek, de az egész csapatunk keményen dolgozik, hogy versenyképesek legyünk. Izgatottak vagyunk, hogy elhozhatjuk a Renault-márkát a WTCR-be."

A Renault Mégane RS TCR nagyon komoly fejlesztéseket kapott a tavalyi év óta, erről még a karantén alatt beszélt Milenko Vukovic az Eurosport Hungary-nek. 

Hatékony motort és komoly fejlesztéseket kapott a Renault Mégane RS TCR | Eurosport

A TCR-kategória világa tele van a legváltozatosabb történetekkel. Akadnak autók, melyek mögött egy-egy gyártó komoly múlttal rendelkező versenyrészlege áll, és olyanok is, amiket az autósportba menthetetlenül beleszerelmesedett lelkes függetlenek építettek és fejlesztenek. Egy ilyen történet a Renault Mégane-é is, amelyen 2017 óta dolgozik egy Jugoszláviában (a mi Bosznia területén, szerb közösségben) született, de svájci állampolgárságú privát autóépítő, Milenko Vukovic.

Az autót egy rendkívül fiatal de annál tehetségesebb északír srácra bízzák. Jack Young kb. három éve tűnt fel a brit autósportban; 2017-ben a helyi Renault Clio kupában megnyerte a junior kategóriát, majd két évvel később, 2019-ben bajnok lett, hét futamgyőzelemmel, és 18 versenyből 12 dobogóval. 

A szezon végén a Brit Versenyzők Klubja (BRDC) az év feltörekvő sztárjának (Rising Star) választotta. És bár a Clio UK sorozat a BTCC betétfutama, Young mégsem onnan kapott lehetőséget. 

Tavaly szeptemberben a Vukovic Motorsport benevezte őt a TCR Europe barcelonai versenyére, ahol egyből ámulatba ejtett mindenkit, két negyedik hellyel zárta a hétvégét. Idén pedig jöhet a WTCR. 

"Minden nagyon gyorsan történt a Clio Kupa megnyerésétől odáig, hogy tavaly TCR autót vezettem Barcelonában. Mesés élmény volt, és örültem, hogy meg tudtuk mutatni a Renault-ban rejlő potenciált" - fogalmazott Young.
"A terv idén egy teljes szezon volt a TCR Europe-ban, de körülmények sajnos ezt megakadályozták. Viszont, mikor egy ajtó bezárul, valahol egy másik kinyílik, és hirtelen jött a lehetőség, hogy a Vukovic Motorsport új Renault-jával felléphetünk a WTCR-be. Erre egyből rávetettem magam."

Jack-young-renault-clio-19.jpg

Young hozzátette, egész eddigi karrierje során nála idősebbek ellen kellett versenyeznie, úgyhogy ezt már megszokta. Ahogy azt is, hogy általában bedobják a mély vízbe.

"A célom egyszerű, szeretnék annyira jó lenni, amennyire csak lehetséges, és minél több tapasztalatot gyűjteni. Illetve szeretném élvezni, hogy ebben a bajnokságban mehetek. Bízunk az autóban, mi fejlesztettük, és tudjuk, hogy gyors. Komoly reményekkel indulunk."

És hogy az elején miért írtuk azt, hogy nem teljesen váratlanul? Néhány héttel ezelőtt már kaptunk egy bizalmasan kezelendő infót arról, hogy jön a Vukovic Motorsport. Aztán pár napja Francois Ribeiro alaposan elszomorított bennünket, mikor úgy fogalmazott, hat márka lesz idén a WTCR-ben... Nyilván nem akarta előre lelőni a poént. 

A Vukovic Motorsport és Young érkezésével teljessé vált az egész éves nevezők 20 fős listája a WTCR-ben, illetve a Renault Mégane RS TCR is felkerült a BoP listánkra.

A 2020-as egész éves nevezési lista:

wtcr-mezony-2020.jpg

Az érvényben lévő BoP táblázat:

Bop-2020-wtcr.jpg

A szezon - milyen jó ezt így leírni - jövő hétvégén indul Zolderben. 

Hozzászólások