WTCC - Újraélesztik a pontversenyt, amit Michelisz Norbi 2012-ben megnyert
Újraélesztik a pontversenyt, amit Michelisz Norbi 2012-ben megnyert
Fotó: WTCC Media

Újraélesztik a pontversenyt, amit Michelisz Norbi 2012-ben megnyert

LantiLanti
2020/06/22 13:29
Az Eurosport Events 2020-ban újraéleszti a privát versenyzők számára kiírt különértékelést, amely korábban Yokohama Kupa néven futott, idén pedig WTCR Trophy-nak hívják majd. 

A Túraautó Világkupán nincsenek hivatalos gyári csapatok, ám a mezőny jelentős része eddig olyan pilótákból állt, akiket valamilyen formában támogattak az egyes márkák ügyfélversenyzésért felelős részlegei. 

A modell a legtöbb esetben úgy néz ki, hogy a nevezést leadó független csapat megkapja a mögötte álló gyártó szerződtetett versenyzőit, illetve esete válogatja, hogy milyen egyéb szakmai vagy anyagi kedvezményben, esetleg konkrét támogatásban részesül.

2020-ra azonban megcsappant az ilyen gyártói támogatással érkező versenyzők száma, miután először a Peugeot, majd tavaly a Volkswagen, az Audi és az Alfa Romeót gyártó Romeo Ferraris is visszavonulót fújt. Jelen állás szerint a Hyundai, a Honda és a Lynk & Co küld majd csatába gyári pilótákat. 

És ahogy az ilyenkor lenni szokott, ha fogynak a gyári helyek, nő a független csapatok és versenyzők jelentősége. Ennek jegyében tér vissza a WTCR Trophy, melyet utoljára 2017-ben rendeztek meg még a WTCC-ben.

A hivatalos álláspont szerint ebben a kategóriában azok a versenyzők vehetnek részt, akik nem részesülnek semmilyen gyártói támogatásban. További szigorítás, hogy a WTCC és a WTCR korábbi bajnokai nem indulhatnak. A nevezésre jogosult pilótákról az Eurosport Events saját hatáskörben dönt majd. A privát kupa nem számít majd hivatalos FIA díjnak. 

michelisz-12-bmw-wtcc.jpg Fotó: WTCC Media

Az újraélesztett pontvadászat lényege, hogy több figyelmet kapjanak azok a kisebb, független alakulatok, amelyek amúgy csak ritkán érnének oda a nagyok közé. Ennek jegyében a WTCR Trohy dobogósainak saját díjkiosztót tartanak, a kategória győztesével pedig külön interjú készül. A bajnokság hivatalos honlapján is lesz egy szekció, kifejezetten nekik szentelve, és a közösségi médiában is külön foglalkoznak majd a függetlenekkel. 

"Bár a WTCR egy olyan sorozat, amit csapatoknak és nem gyártóknak írunk ki, azt mi is látjuk, hogy sok márka nyújt fontos támogatást egyes versenyzőknek és istállóknak. Viszont vannak olyan pilóták és csapatok, amelyek semmilyen ehhez hasonló hátteret nem kapnak" - mondta Francois Ribeiro, az Eurosport Events vezetője. 
"Az Eurosport Events azért hozta létre a WTCR Trophy-t, hogy ők is nagyobb eséllyel kerüljenek reflektorfénybe ebben a rendkívül erős mezőnyben, és az ő eredményeiket is méltó módon ismerjük el. Ezzel felélesztjük a nagyon sikeres WTCC Trophy-t, amely olyan pilótákat indított el a gyári ülés felé, mint Yann Ehrlacher, Esteban Guerrieri és Michelisz Norbert."

A bajnokság nyilvánosságra hozta a különértékelés hivatalos logóját, ami az összes résztvevő autójára felkerül. A mostanáig bejelentett versenyzők közül Boldizs Bence, Tom Coronel és Nathanael Berthon lenne jogosult a WTCR Trophy-ban való indulásra. 

A WTCC Trophy (korábban Yokohama Kupa) korábbi győztesei:

2005 - Marc Hennerici
2006 - Tom Coronel
2007 - Stefano D'Aste
2008 - Sergio Hernandez
2009 - Tom Coronel
2010 - Sergio Hernandez
2011 - Kristian Poulsen
2012 - Michelisz Norbi
2013 - James Nash
2014 - Franz Engstler
2015 - Michelisz Norbi
2016 - Mehdi Bennani
2017 - Tom Chilton 

A WTCR Trophy hivatalos logója:

WTCR-Trophy-logo.jpg

Hozzászólások