WTCC - WTCR pluszsúlyok - belefulladhatnak a Hyundai-ok a wuhani ballasztba
WTCR pluszsúlyok - belefulladhatnak a Hyundai-ok a wuhani ballasztba

WTCR pluszsúlyok - belefulladhatnak a Hyundai-ok a wuhani ballasztba

Lanti ·
2018/10/04 13:56

Kiadták az Oscaro WTCR Túraautó Világkupa hétvégi wuhani állomására érvényes pluszsúly táblázatot, és ahogy arra számítani lehetett, hatalmasra nyílt az olló a Hyundai i30 és a többi márka között.

A pluszsúlyokat az elmúlt három hétvége (Vila Real, Szlovákiaring, Ningbo) időeredményeiből számítják. A szabályoknak megfelelően valamennyi márka esetében a két legjobb időt veszik a két időmérőről, valamint a legjobb pilóta két legjobb idejét a futamokról, és ezek átlagainak különbsége határozza meg, melyik típus mennyi ballasztot kap.

Az eget-földet rázó változás két dolognak tudható be. Kisebb részt annak, hogy a Hyundai-ok voltak a leggyorsabbak Ningbóban, nagyobb részt viszont annak, hogy a koreai márka számára katasztrofális zandvoorti hétvége kikerült a számításból. Ennek hatására mindössze két olyan márka maradt, amely eléri a pluszsúlyhoz szükséges fél másodperces különbséget az átlagidők tekintetében. 

Az Audi 50, a Volkswagen és a Honda 40, a Cupra 30, a Peugeot pedig 20 kilóval lesz könnyebb az múlt hétvégéhez képest, miközben a Hyundai marad a referenciaidőért járó 60 kilón. Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy Golfok 20, a Civic-ek pedig 10 kiló pluszsúllyal versenyezhetnek, miközben a maradék négy márka visszakerül alapsúlyra. 

Az autók egész éves teljesítményét kiegyensúlyozni hivatott BoP számokkal összefésülve még nagyobbak a különbségek, az Alfa Romeo Giulietta például kereken 100 kilóval lesz könnyebb a Hyundai i30-nál. 

A Wuhanra érvényes pluszsúly táblázat:  

Wuhan_ballaszt.jpg

A Hyundai-ok tehát a legközelebbi riválishoz képest is 50 kilóval nehezebbek lesznek Wuhanban, ami Michelisz Norbi szerint komoly gondot okozhat a koreai márka pilótái számára. A BRC Racing magyar pilótája úgy fogalmazott, akár a zandvoorti események is megismétlődhetnek, ahol az i30-cak a top15-be sem nagyon tudtak bekerülni. 

"Ebből lehet akár egy Zandvoort 2 is: sajnos benne van a pakliban, hogy a Hyundai egyik leggyengébb versenyhétvégéje lesz a szezonban. De erre fel vagyok készülve, és bízom benne, hogy a korábbi hollandiai állomásnál több esélyünk lesz a pontszerzésre, mert a pálya ismeretlenségéből kiindulva itt több múlhat az egyéni vezetői kvalitásokon" - írta Michelisz Norbi az Indexen vezetett blogjában. 

A wuhani hétvége időtervét ITT találjátok. 

Hozzászólások