WTCC - A WTCR-ben is indítanák a teljesen áttervezett Fiat Tipo TCR-t
A WTCR-ben is indítanák a teljesen áttervezett Fiat Tipo TCR-t
Fotó: Tecnodom Sport

A WTCR-ben is indítanák a teljesen áttervezett Fiat Tipo TCR-t

LantiLanti
2020/03/31 11:57
A Fiat Tipo TCR egy kicsit hasonlít a Loch Ness-i szörnyhöz. Versenyben még senki sem látta, de időnkét előkerül vele kapcsolatban valami, ami felpezsdíti a történetet. Most újra kezdhetünk pezsegni. 

A Motorsport.com értesülése szerint 2020-ban a riválisok között is bemutatkozik az olasz Tecnodom Sport által fejlesztett autó, ami már igen kevés dologban hasonlít arra a "szekérre", amit pár évvel ezelőtt bemutattak. 

A Fiat Tipo TCR először 2018-ban bukkant elő a saját Loch Ness-i tavából, ám akkor még egy csapott hátú autó volt. A csapat nem volt teljesen elégedett a teljesítménnyel, így visszamerült a mélybe, és tovább dolgozott a fejlesztéseken. Nem keveset! Az egyik tulajdonos szerint ez már egy teljesen új gép.

"El lehet felejteni azt az autót, amit az első bemutatón láttak. Rengeteget dolgoztunk az Adria versenypályán, folytattuk a fejlesztéseket, de az igazi fordulatot az hozta el, amikor csatlakozott hozzánk Massimo De Prete, aki korábban az Audi Sportnál dolgozott. Vele teljesen átalakult a projekt; a célunk egy versenyképes, gyors és megbízható autó volt" - idézi Kevin Giacont a Motorsport.com. 
"Lecseréltük a kerekeket, aztán a csonkállványt, az egész futóművet és a lökhárítókat. Aztán arra jutottunk, hogy jobb lenne, ha a komplett első-hátsó segédalvázkeretet átterveznénk, és módosítanánk a stabilizátort is. Egy szó mint száz, ez az autó teljesen új; még a kormánya is. A motor továbbra is egy turbós, két literes Abarth, amivel kapcsolatban sosem voltak kétségeink."

fiat-tipo-tcr-2020-7.jpg

Az új Fiat Tipo TCR technikai csomagját már véglegesítették, a papírokat pedig beadták a TCR jogtulajdonosához, a WSC-hez. Már csak a kötelező fékpados és szélcsatorna tesztek vannak hátra, hogy meghatározzák az autó BoP-jét, és utána megkapják a TCR Technikai Bizottságának engedélyét. Amivel már lehet menni versenyezni.

"A TCR Európa-kupán és az olasz bajnokságban tervezünk indulni. Nagy álmunk, hogy elinduljunk néhány WTCR futamon is, olyanokon, melyek közel vannak a műhelyünkhöz, de a jelenlegi helyzet miatt készenléti állapotban vagyunk. Egyelőre várjuk, hogy megnyíljon a lehetőség a homologizációra."

A Romeo Ferrarishoz hasonlóan a Tecnodom is a Fiat gyár támogatása nélkül, teljesen privát keretek között építette az autót, amely ugyan még egy versenyen sem indult, de így is felkeltette egyesek érdeklődését.

"Kerestek bennünket az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és a Közel-Keletről is. Van egy autónk, ami teljesen kész, és még négy, amelyen már csak az utolsó részletek hiányoznak. Ezen kívül van még nálunk 13 kasztni, ami összeszerelésre vár."

Privát csapatként nem lesz könnyű az életük, ha a világ négy égtája felé szétkapkodják az autókat, hiszen komoly logisztikai feladatot jelent majd az alkatrészellátás és technikai támogatás megszervezése. 

Ám ez egyelőre másodlagos kérdés, jelenleg az a legfontosabb, hogy Olaszország és a világ legyűrje a koronavírust, és annak gazdasági hatásait. A Tecnodom erre az időre félre is tette a versenyautókat, és az olasz egészségügynek próbál segíteni.

Létrehoztak egy olyan mobil vizsgáló állomást, ahol az orvos egy teljesen zárt fülkében ülve vehet a vizsgálatokhoz szükséges mintát a páciensektől, így minimalizálni lehet a fertőzés esélyét. Az új autóval és csapatkamionnal együtt ezt is bemutatták. 

fiat-tipo-tcr-2020-2.jpg

fiat-tipo-tcr-2020-3.jpg

fiat-tipo-tcr-2020-4.jpg

fiat-tipo-tcr-2020-1.jpg

fiat-tipo-tcr-2020-5.jpg

Hozzászólások