WTCC - Maradhat-e világkupa Michelisz Norbiék bajnoksága csak európai versenyekkel?
Maradhat-e világkupa Michelisz Norbiék bajnoksága csak európai versenyekkel?
Fotó: fiawtcr.com

Maradhat-e világkupa Michelisz Norbiék bajnoksága csak európai versenyekkel?

LantiLanti
2020/05/22 09:44
Jövő héten hivatalosan is bejelentik az új 2020-as WTCR versenynaptárt, amely alapjaiban forgatja fel a korábban tervezett programot. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az utolsó negyedévben hat európai helyszínt látogat majd meg a sorozat.

Az Autosport magazin értesülése szerint két pályán az idén eredetileg tervezett kétversenyes lebonyolítást fogják használni, a maradék négyen viszont visszatérnek a tavalyi formulához, azaz két időmérő és három futam lesz. 

Mindez azt eredményezné, hogy a tervezett 20 futamból 16-ot meg tudnának rendezni az ősz folyamán, ami nem rossz arány. A korábban emlegetett augusztusi rajt viszont mostanra inkább szeptemberre tolódott. 

"Nagy a valószínűsége, hogy szeptemberben rajtolunk. Elküldtük a dátumainkat az FIA-nak, további kommunikáció pedig jövő héten várható, amikor nyilvánosságra hozzuk a naptárt" - idézi az Autosport Francois Ribeirót, az Eurosport Events vezetőjét. 

Az Európán kívüli helyszínek törlésével viszont felmerül a kérdés, nem vonják-e vissza a bajnokság világkupa-státuszát? Erről Ribeiro annyit mondott, az FIA maximális megértéssel veszi tudomásul, hogy a globális besorolású bajnokság a koronavírus-válság miatt egy tisztán európai helyszínekből álló naptárt állít össze.

A Nemzetközi Szövetség korábban más sorozatokkal kapcsolatban is kijelentette, nem készül szankciókra, amennyiben azok nem tudják teljesíteni a "békeidőre" meghatározott kritériumokat. Így tehát szinte biztos, hogy ha lesznek futamok, akkor lesz bajnokság is, és aki nyer, az ugyanúgy világkupa-győztes lesz, mint tavaly Norbi. 

Az indulók lehetséges számával kapcsolatban a promóter úgy fogalmazott, nagyon boldog lenne, ha 18-20 autó összejönne az őszi szezonkezdetre. Ebből 14 már megvan, és a szám még nőni fog, hiszen nemrég a Cupra nyilatkozott úgy, biztosan lesz autójuk (ami ugye minimum 2) a Túraautó Világkupán.

Még egy márka jelenléte vált biztossá az idei WTCR-mezőnyben | Eurosport

A Cupra vadonatúj TCR-autót épített a 2020-as évre, amely a pletykák szerint már sokkal kifinomultabb és fejlettebb, mint az elődje, ám nemrég olyan hírek láttak napvilágot, hogy a márkának nem lesz autója a Túraautó Világkupán. Egy ma kiadott sajtóanyagban viszont Jaime Puig, a Cupra Racing igazgatója kijelentette, már idén is biztosan láthatjuk az új Cupra León Competiciónt a WTCR-ben és a többi fontosabb TCR-sorozatban is.

Hozzászólások