WTCC - Új argentin klasszist talált a Campos?
Új argentin klasszist talált a Campos?
Fotó: fiawtcc.com

Új argentin klasszist talált a Campos?

LantiLanti
2017/02/06 14:48

Egy egyszerű próbának indult, de sokkal több lett belőle, és ki tudja, mi sülhet még ki a dologból. A dél-amerikai sajtó már hetekkel ezelőtt cikkezett róla, hogy egy fiatal argentin tehetség, José Manuel Urcera hamarosan tesztlehetőséget kap a Campos Racingnél, de hogy őszinte legyek, nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget a dolognak.

A 25 éves pilóta ugyanis első ránézésre egy amolyan "kóstoljunk bele mindenbe" típusú körútra érkezett Európába. Január 28-án és 29-én két napot szimulátorozott, majd a hónap utolsó két napját egy GP3-as autóban töltötte Barcelonában (a Campos ebben a bajnokságban is indul). Szerdán pihent egy kicsit, hogy aztán csütörtökön a spanyolok TC1-es Chevrolet-jét is kipróbálja a katalán körön.

A játéknak pedig itt még nincs vége, Urcera ugyanis ma elutazott Angliába, ahol az a Rob Wilson foglalkozik majd vele, aki Formula-1-es, GP2-es, GP3-as és DTM-es pilóták felkészítésében is szerepet vállalt már.

Manu azzal a céllal érkezett Európába, hogy fejlessze kicsit vezetési képességeit, a programot végignézve pedig az embernek könnyen az az érzése támadhatott: itt egy újabb pénzes srác, aki pályaidőt vett magának néhány erős autóval. A köridők viszont nagyon nem ezt mutatják.

Urcera összesen 35 kört tett meg a Cruze-zal, legjobb ideje pedig 1:50.1 volt. A WTCC mezőnye nem versenyez Barcelonában, 2015-ben viszont ott rendezték a szezon előtti kollektív tesztet. A leggyorsabb kört akkor Sebastien Loeb érte el a Citroennel, ő 1:49.9-et ment, megelőzve Mehdi Bennanit (1:50.8) és Gabriele Tarquinit (1:51.0). Urcera legjobb köre tehát a második helyre lett volna elegendő, és több mint egy másodperccel lett volna gyorsabb, mint az akkori legjobb chevrolet-s idő (1:51.216), ami Hugo Valente nevéhez fűzödik.

Persze teszt és teszt között óriásiak lehetnek a különbségek, így egy direkt összehasonlítás nagyon félre is vezethet bennünket, ám figyelembe véve, hogy Urcera életében először vezetett TC1-es autót, bármilyen ideálisak is voltak a körülmények, ez az időeredmény több mint figyelemfelkeltő.

Urcera_Teszt

A Campos csapatvezetője, Ruben Espin "nagyon gyorsnak" nevezete az argentin pilótát, hozzátéve, hogy camposos versenyző még sosem ment ilyen jó időt a Chevrolet-vel Barcelonában.

"Tavaly mindenki látta Termasban, milyen jó munkát végzett a csapat egy olyan kiváló pilótával, mint Esteban Guerrieri. Úgy tűnik, Manuban egy újabb gyémántra leltünk, aki megérdemli az argentin szponzorok és promóterek támogatását. Elég tehetséges ahhoz, hogy a következő év meglepetése legyen, és mi a Campos Racingnél mindent megteszünk majd, hogy összeálljon a költségvetés a teljes szezonra. Annak is örülnénk, ha Termasban indulhatna nálunk, de a tehetsége megérdemli, hogy egész évet menjen" - mondta Espin.

Urcera tehetségét nem csak a spanyolok fedezték fel, 2017-re már szerződést kapott a Citroentől az argentin Super TC200 bajnokságban, de ez nem jelentene akadályt, hogy akár teljes évet menjen a világbajnokságon

Az argentin pilóta produktumát még inkább felértékeli, hogy alig néhány év autóversenyzés áll a háta mögött. Az 1991-ben született Urcerát 2010-ig inkább a motorok, és azon belül is a motokrossz versenyek érdekelték, ahol nemzeti szinten több bajnoki címet is begyűjtött. 2011-ben első autós évében megnyerte Neuquén tartomány túraautós sorozatát, majd magasabb szinten két összetett második hellyel hívta fel magára a figyelmet.

2015-ben végül bemutatkozott az ország csúcs túraautós sorozatában, a Super TC2000-ben, ahol a FIAT csapat színeiben egyből ötödik lett, két dobogós hely kíséretében. Tavaly már a futamgyőzelem is összejött Cordobában, ám az összetettben végül csak 10.-ként zárt. A FIAT Linea jó összehasonlítási alap lehetett a TC1-es Cruze-hoz.

"A WTCC-s autó egy picit puhább, simábban mozog, mint a Super TC2000-es, és jobban kanyarodik. A turbó viszont trükkös, mert ha egyszer kinyit, az autó könnyen elúszik. De ha több kört mehetnék a kocsival, tovább javíthatnám a köridőt" - mondta Urcera a teszt után.

Campos Racing egyelőre nem rendelkezik versenyzővel a 2017-es WTCC szezonra, tavalyi pilótájuk, John Filippi ugyanis átigazolt az SLR-hez. Urcera tökéletes választásnak tűnik, ám a projekt megvalósításához nem kevés pénzre lesz szükség. Érdekesség egyébként, hogy a Super TC2000-ben pont az az Esteban Guerrieri lesz Urcera csapattársa, aki tavaly nagyot ment a Camposszal Termasban.

Hozzászólások