WTCC - Tragikus időmérő a Hondánál
Tragikus időmérő a Hondánál

Tragikus időmérő a Hondánál

LantiLanti
2015/06/21 01:43

Ha nem a Szlovákiaringen lennénk, valószínűleg ennél finomabb címet kapott volna ez a bejegyzés. De ott vagyunk, azon a pályán, ahol a Honda szinte mindig erős volt, ahol 2013-ban hármas győzelmet aratott, és ahol idén is jó eredményekre számított a japán márka.

Nem lenne drámai a helyzet, ha nem érték volna egymást a derűlátó nyilatkozatok a hétvégét megelőzően. Mindenki tudta, hogy 60 kilós ballaszttal nem lesz könnyű, de ennek ellenére dobogót, sőt titkon győzelmet is vártak a kulcsszereplők.

És a szabadedzések eredményei alá is támasztották ezt az optimizmust, Gabriele Tarquini rendre ott volt az elejében, de Tiago Monteirónak, Nestor Girolaminak és Michelisz Norbinak is akadtak biztató pillanatai, ha éppen jól álltak a csillagok.

Aztán eljött az időmérő, és mintha kihúzták volna a szőnyeget a Hondák alól. Norbi, Girolami és Monteiro simán elvérzett a Q1-ben, és Tarquini is csak kínkeservesen gyötörte be magát a legjobb 12-be. A magyar pilótával ez utoljára idén Termasban fordult elő, amikor a kitört a Honda kereke, de tavaly például egyszer sem hiányzott a top12-ből. Monteiro esetében pedig egészen a 2013-as portói hétvégéig kell visszamenni.

Az FP2 és a Q1 között elméletileg nem sok minden változik, hacsak nem elégedetlenek nagyon az autóval. Ám Michelisz Norbi nyilatkozatából kiindulva nem voltak. Olyan tehát az egész, mintha egyszerűen új gumin nem működtek volna a Hondák. A japán márkánál egyébként mindenki megdöbbenéssel fogadta a váratlan visszaesést.

"Borzasztóan nehéz volt ez az időmérő számunkra, az autónk láthatóan nem örült a 60 kg plusznak. Az egyensúly rendben volt, de nagyon hamar kiderült, nem lesz esélyünk bejutni a legjobb ötbe. Már az elején feltettem az új gumit, mindent beleadtam, és szerencsére ez elég volt ahhoz, hogy az első tízben maradjak - mondta Tarquini.

"Természetesen csalódott vagyok, hogy mindkét futamra a 17. helyet szereztem meg, különösen mivel az autó egyensúlya rendben volt. Az edzéseken úgy éreztem, szépen haladunk, de ma egyszerűen nem volt meg a tempó. Még át kell beszélnünk, mit tehetünk holnap" - egészítette ki Monteiro.

"Egyáltalán nem volt rossz az autó, úgyhogy eléggé meglepett, amikor megkaptam az információt, hogy 13. lettem. Mindkét körömet elég jónak éreztem, ezért még meg kell vizsgálni az okokat" - fogalmazott Norbi.

Csalódott volt Alessandro Mariani, a JAS Motorsport csapatfőnöke is, az olasz szakember elmondta, a 60 kilós pluszsúly ellenére úgy érezte, sikerült megtalálni a helyes beállítást, és arra számított, hogy legalább három autóval ott lesznek a top10-ben, azaz számára is óriási csalódás volt az időmérő.

A Honda egyetlen reménye így holnap Tarquini lesz, aki a második futamon a második helyről indulhat. Ám ahhoz, hogy az olasz a dobogó közelében tudjon maradni, kell egy jó versenybeállítás.

Hozzászólások