WTCC - Tévesen ült börtönben Michelisz Norbi új hongkongi versenytársa
Tévesen ült börtönben Michelisz Norbi új hongkongi versenytársa
Fotó: Ishibashi / Dome

Tévesen ült börtönben Michelisz Norbi új hongkongi versenytársa

LantiLanti
2019/10/07 13:26

Egy hongkongi versenyző csatlakozik szabadkártyásként a Túraautó Világkupához Suzukában, akinek nem mindennapi történet van a háta mögött. Jim Ka To, aki amúgy ázsiai szinten egészen jó pilótának számított, 2008-ban tévesen ült börtönben három hónapig. 

Jim története hihetetlenül érdekes. Édesapja, Jim Chong Shing hírhedt utcai versenyző volt, akit Hongkongban csak a "Versenyzés Istene" néven emlegetnek mind a mai napig. Apu nem hétköznapi életet élt, állítólag legalább 12 bűncselekmény kötődik a nevéhez, az illegális fegyvertartás mellett a közvagyon rongálásán és mások veszélyeztetésén keresztül egészen a jogosítvány nélküli vezetésig.

A törvényen kívüli lét mellett a család számára a tragédia sem volt ismeretlen, Jim 15 éves húga 2016 decemberében eltűnt, majd három nappal később holtan találták meg egy hongkongi komp mólója mellett. 

Apja örökébe lépve Jim Ka To is autóversenyző lett, ám ő már törvényes körülmények között, formaautós bajnokságokban kezdte el élvezni a sebességet. 2003-ban először az ázsiai Formula BMW sorozatban, majd a Formula Renault Asiában próbálta ki magát, ahol 2004-ben negyedik lett. 

20140322233414_18168.jpg

Ugyanebben az évben elindult a Makaó Nagydíjon, ahol a Formula Renault futamban Kamui Kobayashi, Scott Speed és Bruno Senna előtt elvitte a pole-t. A versenyen azonban összetörte az autót, ám ő maga megúszta sérülés nélkül

Így is sikerült felhívnia magára a Red Bull figyelmét, és ő lett az első kínai (hongkongi) pilóta, akinek Helmut Marko szerződést ajánlott. Jim továbbra is maradt az ázsiai porondon, és 2008-ban megnyerte a helyi Formula Renault sorozatot. Ez az év azonban más miatt is emlékezetes lett számára.

2008 októberében összefüggésbe hozták a nevét egy Hongkongban történt, súlyos testi sértést eredményező esettel, és végül 15 hónap börtönre ítélték. Ügyvédje azonban nem hagyta annyiban a dolgot, új bizonyítékokat kutatott fel, és fellebbezett. A bíróság ezeket megvizsgálva megállapította, hogy Jimet tévesen ítélték el, így szabadon engedték, és tisztázták a nevét. 

És ezzel még mindig nincs vége. 2011 januárjában egyik éjszaka ütközött egy rendőrautóval, és mint utóbb kiderült, nem volt biztosítása. Elismerte bűnösségét, így végül 2900 dollár büntetést kapott, és egy évre bevonták a jogosítványát. 

Matthew_Howson,_Jim_Ka_To_and_Alexander_Impertori_Drivers_of_KCMG_Morgan_Nissan_(8669065264).jpg Fotó: David Merrett

2013-ban tért vissza, és kipróbálhatta magát a WEC-ben: a KCMG színeiben egy LMP2-es Morgan Nissanal indult, és lett hatodik Silverstone-ban Alex Imperatori és Matt Howson mellett.

Az elmúlt években ismét inaktív volt, idén azonban újra elkezdett versenyezni a KCMG-vel, és a csapattulajdonos Paul Ip valamint Matt Howson társaként kategória harmadik lett a Super Taikyu endurance-sorozat suzukai idénynyitóján. 

A 34 éves pilóta autóját a WTCR-ben is a KCMG készíti majd fel, a csapat, amelynél Tassi Attila és Tiago Monteiro is megy idén. 

Valójában azonban Jim Ka To nem lesz Atika csapattársa, a két projekt egymástól teljesen függetlenül fut majd. Mint azt tudjuk, a Hell Energy KCMG istállónál gyakorlatilag a JAS Motorsport emberei dolgoznak, míg a hongkongi Hondáját ténylegesen az ázsiai csapat szerelői és mérnökei veszik majd kezelésbe. 

Hozzászólások