WTCC - Tassi Attiláé a pole a szenzációs fordulatok időmérőjén
Tassi Attiláé a pole a szenzációs fordulatok időmérőjén
Fotó: fiawtcr.com

Tassi Attiláé a pole a szenzációs fordulatok időmérőjén

LantiLanti
2019/07/07 14:10

Lassal eltelt egy óra, de még mindig nehezen fogom fel, ami a második vila reali időmérő edzésen történt. Alaposan megváltoztak az erőviszonyok szombathoz képest, és Tassi Attila élete első pole pozícióját nyerte a szezon egyik legveszélyesebb pályáján.

A Hyundai tempóelőnye elpárolgott az éjszaka során, és a BRC-sek a szerencsével is összeveszhettek, mert négy autójukból három már a Q1-ben kiesett. Alapos lecke volt ez arról, hogy egy jó nyitó nap után mennyi értelme van túlzásba vinni a reménykedést. 

Apró megkönnyebbülést okozhat, hogy a legnagyobb riválisok közül Thed Björk sem jutott messzebbre, pont Norbi előtt végzett. A Q1-et egyébként egy rövid időre meg kellett szakítani, mert Augusto Farfus falnak csapta az i30 N-t. 

Már az edzés első szakaszában is feltűnt, hogy a Hell Energy KCMG Hondák varázslatos feltámadáson estek át, és Tassi Atika a Q2-ben is a legjobb idővel jutott tovább.

4f2ab2c94a2f7c9eb7b717290d913bcf.jpg

Az edzés második szakaszát is meg kellett szakítani, mert Kevin Ceccon pont ugyanott súrolta fényesre a korlátot, ahol korában Farfus. Javítás, hosszabb várakozás, majd jöhettek a második gyors körök. Sok változás azonban nem történt, Ma Qing Hua lett a 10., meglepetésre megszerezve ezzel a fordított pole-t az Alfa Romeóval.

A Q3 magyar szempontból tökéletes forgatókönyv szerint ment, hiszen Tassi Atika futhatta utoljára a gyors körét. Rob Huff és Yvan Muller közepes időt hozott, Yann Ehrlacher mindkettejüknél jobbat ment. Tiago Monteiro viszont őt is lenyomta, így benne volt a pakliban, hogy a súlyos sérülésből visszatérő portugál hazai pályán megszerzi a rajtelsőséget.

Aztán jött Atika, és szétrúgta a paklit. Az első szektorban 2 tized volt az előnye, amit viszont egy az egyben elbukott a pálya középső szakaszán. Minden az utolsó néhány kanyarban dőlt el, ahol másfél tizeddel gyorsabb volt a portugálnál. 

Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb pole pozíciósa, beleértve a WTCC-t is. A korábbi rekordot Farfus tartotta 2005-ből. A brazil akkor 21 éves volt, Tassi egy hét múlva lesz 21. 

A Q1 végeredménye:

Q1.jpg

A Q2 végeredménye:

Q2.jpg

A Q3 végeredménye:

Q3.jpg

Az első futam közvetítés 16:15-kor kezdődik az Eurosport 2-n. 

Hozzászólások