WTCC - Szabályozzák a téli teszteket a Túraautó Világkupán
Szabályozzák a téli teszteket a Túraautó Világkupán
Fotó: fiawtcr.com

Szabályozzák a téli teszteket a Túraautó Világkupán

LantiLanti
2020/01/29 17:32
A 2020-as holtszezon lesz az első, ahol a promóter megpróbálja keretek közé szorítani a teszteket, hogy ezzel is ésszerű szinten tartsák a költségeket. A TCR-kategóriában nem engedélyezett az autók folyamatos fejlesztése, ám ennek ellenére az elmúlt két szezon előtt a nagy csapatok elképesztő mennyiségű teszt kilométert tettek meg a télen. 

Naná, hogy főleg azokon a pályákon, ahol később versenyt is rendezett a Túraautó Világkupa, ami a tehetősebb alakulatoknak komoly előnyt jelentett a hétvégék elején. A három nagy közül a Münnich Motorsport és a BRC Racing még Malajziába is elutazott, a Lynk & Co viszont nem, és Yvan Muller szerint többek között ez vezetett a sepangi gyengélkedéshez.

Francois Ribeiro, a WTCR promótere már tavaly Barcelonában jelezte, ez így nem mehet tovább, valamilyen formában korlátozni a kell a téli teszteket, különben a kisebb csapatok lemaradás tovább nő. Akkor a felhasználható gumik mennyiségének szabályozását említette, mint lehetséges eszköz, és végül ez is lett a befutó.

2020-re a WTCR lecserélte a gumiszállítóját, a Yokohama helyét a Goodyear vette át, és az általuk fejlesztett terméket kizárólag a Túraautó Világkupán használják majd. Ez megnyitotta az utat a szabályozás felé, hiszen a csapatok így elvileg csak ellenőrizhető forrásból juthatnak hozzá a megfelelő gumikhoz. 

Az idei sportszabályzat előírása szerint a csapatok autónként (!!) maximum 80 darab slick gumit tesztelhetnek el a télen (az esőgumit nem korlátozzák), a spanyolországi kollektív gyakorláson pedig további tízet per nap. Eddig erre semmilyen korlátozás nem vonatkozott, azaz csak a csapatok bankszámlája szabott határt az elhasznált gumiknak.

Mivel a gumikeverék és szerkezet alapvetően meghatározza az autó beállításait és viselkedését, más gumival már mesze nincs annyit értelme tesztelni. Az Eurosport Events tehát arra számít, hogy ez a döntés egyszerre csökkenti majd a költségeket, és a csapatok közti különbséget is. 

Hozzászólások