Pechito López: Michelisz Norbi a legjobb túraautós barátom

shadow

José Maria López három év alatt gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a Túraautó Világbajnokság mezőnyét, az argentin versenyző 2014 és 2016 között minden világbajnoki címet bezsebelt a Citroënnel. 

A francia márka nem is maradt tovább a WTCC-ben, inkább visszatért a raliba, Pechito előtt pedig egészen új távlatok nyíltak meg. Szerződést kapott a sztárokat felvonultató Formula E-ben, és az Endurance Világbajnokságon futó Toyota gyári projektben is. 

Azt a három évet mégis rendkívül fontos időszaknak tartja, és mint mondja, nagyszerű barátságok is kötődtek a WTCC-ben.

"A Túraautó Világbajnokságon eltöltött három év életem egyik legjobb szakasza volt - csak a Le Mans dobogó és a Fujiban (WEC) elért győzelem áll előtte. A túraautózásnak köszönhetem, hogy visszatérhettem Európába, és új lendületet kapott a pályafutásom. Emellett sok barátot is szereztem, főleg a Citroën WTCC-s csapatának mérnökei között. A versenyzők közül pedig azt a remek srácot, Michelisz Norbit említhetném" - mondta López a TouringCarTimes-nak. 

López múlt hétvégén ismét túraautóba ült, a Super TC2000 bajnokság kiemelkedő versenyén a Buenos Aires 200 km-en indult, és bár sokáig az élen harcolt, végül toyotás csapattársa, Matías Rossi kiesett. A 35 éves argentin pilóta elmondta, a WTCC-s időszak után 2017-ben volt egy olyan periódus, amikor majdnem visszatért az argentin sorozatba.

"A WEC-ben balesetet szenvedtem Silverstone-ban, és volt egy ütközésem Sanghajban. Ráadásul a Formula E-ben sem festett túl jól a jövő. Küszködtem." 
"Ilyen ez, egyik nap még te vagy a király, de másnap lehet, hogy senki lesz belőled. Nem mondom, hogy tavaly közel voltam a visszatéréshez, de gondolkodtam rajta. A versenyzés a munkám és az életem, és tudom, ha el kell hagynom Európát, Argentínában mindig lesz számomra hely."

Lópezt természetesen a túraautós visszatérésről is faggatták, ám ahogy arra számítani lehetett, ez a téma egyelőre nincs napirenden. Bár ettől még érdekli.

"Egyértelműen érdekel a túraautós dolog. Tudom, egy nap vissza fogok térni Argentínába, de amíg csak lehet, szeretnék a mostani szinten maradni. Már nem vagyok fiatal, 35 éves, az LMP1-ben pedig nincs túl sok veterán. 150%-öt kell nyújtanom, hogy ezen a szinten lehessek."

Az utóbbi héten megszellőztetett sztárparádé után sokakban felmerült, talán López is visszatérhetne a WTCR-be, ám a WEC és a Formula E mellett ennek nincs realitása. Ha azonban valamelyik kiesik, biztosan befut majd hozzá néhány ajánlat a Világkupán érdekelt gyártóktól.