WTCC - Olasz túraautós klasszis teszteli a TCR Alfa Romeót
Olasz túraautós klasszis teszteli a TCR Alfa Romeót
Fotó: tcr-series.com

Olasz túraautós klasszis teszteli a TCR Alfa Romeót

LantiLanti
2018/03/08 12:46

Ismét híreink vannak az Alfa Romeo háza tájáról, az olasz márka, pontosabban a Giulietta TCR-t gyártó Romeo Ferraris csapat folytatja a felkészülést a 2018-as Túraautó Világkupa szezonra; ezekben a napokban három WTCC-t megjárt versenyzővel tesztelnek Monzában.

Azt már jó egy hónapja bejelentették, hogy lesz két Alfa Romeo Giulietta a WTCR mezőnyében, ám azóta semmilyen információ nem érkezett tőlük, így továbbra sem tudjuk, melyik csapatra bízzák a versenyeztetést (gyártóként a Romeo Ferraris nem indulhat a bajnokságban), és kik vezetik majd az autókat.

A mai hírben viszont már vannak konkrétumok, igaz azt nem tudni, a jelenlegi felállás csak a ma kezdődő monzai tesztre-e vonatkozik, vagy esetleg utalás is a jövőre nézve. A WTCR hivatalos honlapja szerint a Mulsanne Racing készíti fel az autókat, ám a Romeo Ferraris mérnökei is a helyszínen vannak. Erről a csapatról meglehetősen kevés információt talál az ember a neten, gyakorlatilag annyit tudni, hogy 2016-ban ők versenyeztették az Alfákat a TCR Internationalban. Valójában úgy tűnik, leginkább azért hozták létre, hogy a Romeo Ferraris helyett az ő nevük alatt fusson a projekt, de akárcsak tavaly a GE-Force esetében, a gerincet valószínűleg az RF szakemberei adják.

Ennél is érdekesebb viszont, hogy ki vezetik majd a Giuliettákat Monzában. Két olasz és egy amerikai versenyző van ott a helyszínen, és egy dolog közös bennük: mindhárman indultak már a WTCC-ben. Kevin Gleason tavaly az RC Motorsport egyik Lada Vestáját vezette, és a szezon második felében egész jó eredményeket hozott. Gianni Morbidelli még 2014-ben ment egy évet az Münnich Motorsport Chevrolet-jével, és megnyerte a hungaroringi második versenyt, azóta pedig a TCR IS-ben indult, ahol összesen 6 futamon győzött.

A legérdekesebb figura viszont Fabrizio Giovanardi, az olasz túraautózás utóbbi 20 évének egyik legnagyobb alakja. Az 51 éves klasszis, aki 2014 óta inaktív nemzetközi szinten, 2000 és 2002 között háromszor nyerte meg az Alfa Romeóval a Túraautó Európa-bajnokságot (amiből aztán a WTCC megszületett), majd 2007-ben és 2008-ban is első lett a BTCC-ben a Vauxhall színeiben.

"Nagyon közel a 2018-as szezon rajtja, és készen állunk. A monzai teszt kiváló alkalom lesz arra, hogy leellenőrizzünk bizonyos részleteket az autókkal kapcsolatban, mielőtt elküldenénk őket először a barcelonai kollektív tesztre, majd a marrakeshi szezonnyitóra. Számítunk Fabrizio, Gianni és Kevin tapasztalatára a beállítások utolsó finomhangolásában. Reméljük, az időjárás is velünk lesz, hiszen ezen a télen nagyon nehéz volt megfelelő időpontot találni a tesztelésre. Bízunk abban a munkában, amit a szakembereink a gyárban elvégeztek" - fogalmazott Michela Cerruti, az Romeo Ferraris menedzsere.

A hírek szerint az olaszok néhány héten belül nyilvánosságra hozzák a 2018-as program részleteit. Azt hiszem, sokan örülnénk, ha lenne némi átfedés a jelenlegi felállás és a végleges között.

Hozzászólások