WTCC - Ne hagyd ki: Nagy Dani, Tassi Attila és GT3-as csodák a Ringen
Ne hagyd ki: Nagy Dani, Tassi Attila és GT3-as csodák a Ringen
Fotó: M1RA

Ne hagyd ki: Nagy Dani, Tassi Attila és GT3-as csodák a Ringen

LantiLanti
2018/07/06 13:40

Még emlékszem arra az időszakra, amikor a Forma-1-et és az OB-t leszámítva szinte nem is volt más autóverseny a Hungaroringen, de ezeknek az éveknek már rég vége. Először jött a WSR, aztán a WTCC, de járt itt az Európai Le Mans sorozat és az FIA GT is. Sőt, egy ideje visszatérő vendég nálunk a GT Open bajnokság, amely sok szempontból több figyelmet érdemelne, mint amit kap. Főleg, hogy ezen a hétvégén érkezik Magyarországra.

Egyrészt kegyetlen jó a lebonyolítása, másrészt ugyanolyan GT3-as autókkal versenyeznek benne, mint a sokkal ismertebb Blancpain sorozatokban. Hozzá kell tenni, ez a bajnokság messze nem csillog úgy, hiszen elsősorban a szűkebb anyagi kerettel rendelkező csapatoknak hozták létre, de a hanghatás és az élmény nem pompa kérdése.

A lebonyolításról pedig csak annyit, hogy véleményem szerint ebben a bajnokságban működik a legjobb teljesítmény kiegyenlítő rendszer. Itt ugyanis nem az autót fogják vissza, hanem a mezőnyből esetleg kilógó egységeknek plusz időt kell eltölteniük a boxban. Így a pályán mindig az autók és a pilóták valós gyorsaságát látjuk, és a "hendikeppel" sújtott egységeknek meg van az esélyük, hogy gyorsaságukkal ledolgozzák a boxban összeszedett hátrányt. Zseniális, nem is értem, miét nem terjed el jobban.

gtopen_2.jpg Fotó: gtopen.net

A mezőnyben szokás szerint feltűnnek igazi GT klasszisok is, a Hungaroringen elindul például a Ferrari két gyári versenyzője, Andrea Bertolini és Alessandro Pierguidi (mindketten ott voltak Le Mans-ban), a WTCC-ben is megforduló Caca Bueno, és a szintén Le Mans-ból ismert Fernando Rees is.

De ahogy említettem, a magyar túraautósokért is érdemes lesz kinézni a Ringre a hétvégén, hiszen a GT Open egyik betétfutama az idén elindított TCR Európa Kupa lesz, négy hazai indulóval. A M1RA színeiben Nagy Dani próbálja lemásolni a WTCR hétvégén nyújtott csodás teljesítményét, a KCMG/JAS Hondájával Tassi Attila, a Zengő Motorsport Cuprájával pedig Jadlóczky Márk és Ficza Feri is ott van a mezőnyben.

Rajtuk kívül lesznek régebbi F3-as gépek az Euroformula Opennek köszönhetően, és ellátogat hozzánk a Radical European Masters is.

A versenyhétvége szokás szerint ingyenes, csak a paddockba kell belépőt venni, ami 4000 ft-ba kerül naponta.

A program (TCR EK és GT Open):

Péntek:
9:00-18:00 Egész nap szabadedzések

Szombat:
9:55 - TCR Európa-kupa, időmérő edzés
11:20 - GT Open, időmérő edzés
13:40 - TCR Európa-kupa, első futam (23p + 1k)
15:45 - GT Open, első futam (70p)

Vasárnap:
9:40 - GT Open, második időmérő
11:50 - TCR Európa-kupa, második futam (23p + 1k)
14:15 - GT Open, második futam (60p)

Hozzászólások