WTCC - NASA-technológiás versenyruhát kapnak a WRT-csapat pilótái
NASA-technológiás versenyruhát kapnak a WRT-csapat pilótái
Fotó: fiawtcr.com

NASA-technológiás versenyruhát kapnak a WRT-csapat pilótái

LantiLanti
2019/08/06 12:02

Nincs ebben akkora kuriózum, az élet rengeteg területén láttunk már olyat, hogy egy eszközt eredetileg a hadseregnek vagy az űrkutatás számára fejlesztettek ki, majd később átkerült a hétköznapi életbe.

Most a többek között a WTCR-ben is versenyző belga WRT csapat szivárogtatott be némi űrtechnikát, miután 2021-ig tartó megállapodást írt alá a Walero céggel. 

A britek egy speciális tűzálló alsó-ruházattal látják majd el az alakulatot, amely eredetileg a NASA számára fejlesztett Outlast-szálakat tartalmaz. 

Ez a speciális anyag jobb szellőzést biztosít a versenyző teste számára, de nem olyan "hol érzem, hol nem érzem" szinten. A kutatások szerint a ruha sokkal hatékonyabban segít a testhőmérséklet szabályozásában, és ezáltal 40%-kal csökkenti az izzadás során történő folyadékvesztést. Ennek következtében alacsonyabb a pulzus, és kevésbé szapora a légzés. 

19-33 WRT Walero agreement (J.Aberdein).jpg Fotó: Team WRT

Az autóversenyek jelentős részét tavasztól őszig rendezik, és a versenyzők a legtöbb esetben 30, 40 vagy 50 fokban ülnek állig beöltözve a pilótafülkében. Ilyen körülmények között nagy jelentősége van a folyadékvesztés csökkentésének, ami javítja a koncentrációt (mindenki volt már szomjas), és lassítja a fáradás folyamatát. 

A motorsport-iparágban már hosszú évek óta foglalkoznak azzal, hogy a ruházat fejlesztésével minkét javítható a versenyzők teljesítménye, és ez most a WTCR-be is megérkezett. 

A Walero termékeit már eddig is használták az Endurance Világbajnokságon, az IndyCarban, a NASCAR-ban és a BTCC-ben, a DTM-ben és a Túraautó Világkupán viszont a WRT csapatnak köszönhetően most mutatkoznak majd be. 

Hozzászólások