WTCC - Nagy Dani indulhat, de megbüntették
Nagy Dani indulhat, de megbüntették
Fotó: fiawtcc.com

Nagy Dani indulhat, de megbüntették

LantiLanti
2016/06/26 13:15

Tegnap élete első időmérő edzését teljesített a WTCC-ben Nagy Dani, a tizenéves magyar tehetség a kőkemény vila reali utcai pályán úgy vágott neki a Q1-nek, hogy előtte alig két kört teljesített a TC1-es Hondával. Nem csak a hétvégén, összesen.

A kvali első szakaszát így egy harminc perces tesztnek fogta fel, és összesen kilenc kört tett meg, miközben mindössze egyszer jött ki a boxba. Egyet leszámítva minden egyes körében jelentőset gyorsult, és végül 2:08.851-nél állt meg nála az óra.

Ez azonban 3.8 másodperccel elmaradt a futamokon való induláshoz szükséges 107%-tól, így a szabályok értelmében a felügyelők kezébe került a sorsa. Ha ők úgy látják, Dani nem jelent veszélyt riválisaira, engedheti indulni a két versenyen, ha azonban nem, meg is tagadhatják tőle a rajthoz állást.

A testület ülésén szerencsére pozitív döntés született, azaz Dani megkapta a rajtengedélyt, mégis elmarasztalták, sőt, valamennyi Q1-s körét törölték. A magyar pilóta az újoncok tipikus hibáját követte el, nagy igyekezetében nem vette észre, hogy kiintették súlylemérésre. Nincs ezen mit szégyenkezni, ugyanezt a hibát a nála százszor tapasztaltabb Fredrik Ekblom is elkövette Szlovákiában. Amikor egy autó új, rengeteg mindennel kell foglalkoznia a pilótánk, és előfordul, hogy nem veszi észre a jelzést.

Dani esetében a büntetés nem oszt, nem szoroz, hiszen így is, úgy is a sor végéről indult volna. A portugáliai Nyitó Futam négy órakor kezdődik, és az Eurosport 1 élőben közvetíti.

Hozzászólások