WTCC - Nagy balhé semmiért - ismét tarolt a Lynk & Co
Nagy balhé semmiért - ismét tarolt a Lynk & Co
Fotó: fiawtcr.com

Nagy balhé semmiért - ismét tarolt a Lynk & Co

LantiLanti
2019/05/19 09:47

Thed Björk tévedett, amikor szombat délután úgy fogalmazott, szerinte a +2.5% motorerő nélkül is a Lynk & Co lesz az egyik legerősebb autó. Tévedett, mert nem az egyik, hanem A legerősebb volt. 

Hiába a menet közben gyorsan meghozott BoP módosítás (visszatértek a szlovákiai számokhoz), a második időmérőn is a kék armada uralkodott a mezőnyben, és az első három hely az övék lett a Q3-ban.

A kvali első szakasza három nagyobb meglepetést hozott, kiesett a tavaly itt futamot nyerő Jean-Karl Vernay, a címvédő Gabriele Tarquini, és a Lync & Co-val versenyző Andy Priaulx is. Sajnos nem számít meglepetésnek, hogy Hell Energy KCMG csapat sem jutott be a Q2-be, Tassi Attila a 21. helyen zárt. 

Az edzés második szakaszában Rob Huff és Nestor Girolami lehetett a legbosszúsabb, ők végeztek a 12. és a 11. helyen, ráadásul a korábbi listavezető argentinnek 4 ezred hiányzott a fordított rajtrácsos pole-hoz. Amit viszont így csapattársa, az összetettet most vezető Esteban Guerrieri vitt el. 

Nem lesz könnyű dolga a második futamon, hiszen a Zandvoortban idén is erős Volkswagen Golf GTi két példánya leselkedik majd rá; Benjamin Leuchter lett a kilencedik, Johan Kristoffersson pedig a nyolcadik. 

5909115064bc1f9403e4796dbffb1261.jpg

A Q3-ba három Lynk & Co és két Hyundai jutott be. Apró érdekesség, hogy Björk és Yvan Muller ezredre azonos idővel. A BRC Racing egyébként látszólag jó irányba ment el szombathoz képest az i30 N TCR beállításával, hiszen míg az első edzésen egy 11. hely volt a legjobbjuk, most hárman is bejutottak az első 10-be.

Norbi egyre javuló egykörös formáját mutatja, hogy egyhuzamban harmadszor jutott be a Q3-ba, és ezzel ő az egész mezőny legjobbja a második kvalik tekintetében. 

Az időmérő záró szakasza aztán Yvan Muller diadalmenetét hozta, a négyszeres világbajnok fél másodperccel verte a csapattársait, a negyedik helyen záró Michelisz Norbinak pedig közel hat tizedet adott. 

Szóval... gyakorlatilag ugyanott vagyunk, mint szombat reggel, csak ott van a gyomrunkban egy elég kellemetlen ízű balhésorozat. Sok hűhó semmiért. Björknek igaza volt, a plusz motorerő nélkül is a Lynk & Co a legjobb autó ezen a hétvégén.

Muller egyébként az autóból kiszállva úgy fogalmazott, nagyon felidegesítették a tegnapi történések, és ez adott extra motivációt ehhez az űridőhöz. 

"Kíváncsi voltam, hogy ha most is jók leszünk, vajon megint tartanak-e egy titkos ülést" - utalt a közvélemény számára egyelőre ismeretlen tegnapi eseményekre a francia. 

Egy következtetést mindenképp érdemes levonni ebből az egész majréból. BoP, súlykompenzáció és egyéb machinációk nélkül pályáról-pályára változnának az erőviszonyok, így ha valaki egyik hétvégéről a másikra hirtelen javul vagy visszaesik, ott még nem kell feltétlenül Belzebub gyapja kezét keresni.

A Q1 végeredménye:

q1.jpg

A Q2 végeredménye:

q2.jpg

A Q3 végeredménye:

q3.jpg

A második zandvoorti versenyt 12:55-től nézhetitek élőben az Eurosport 2-n. 

Hozzászólások