WTCC - Monteiro: a becsapódás miatt a szemeim kijöttek a helyükről
Monteiro: a becsapódás miatt a szemeim kijöttek a helyükről
Fotó: fiawtcr.com

Monteiro: a becsapódás miatt a szemeim kijöttek a helyükről

LantiLanti
2018/05/07 13:10

Több, mint fél éve már, hogy Tiago Monteiro súlyos tesztbalesetet szenvedett Barcelonában. Hónapokon keresztül csak nagyon lassan szivárogtak az információk, és meglehetősen keveset tudtuk a portugál pilóta állapotáról.

Egy ideig azt hihettük, csak kisebb sérüléseket szenvedett. Biztos emlékeztek még, minden őszi WTCC fordulóra úgy készültünk, talán most jön a visszatérést. Ma már teljesen nyilvánvaló, ez akkor valójában elképzelhetetlen volt.

Monteiro állapota rengeteget javult az elmúlt bő fél évben, de a versenyzéssel még mindig várnia kell. Ennek ellenére folyamatosan ott van csapata, a Boutsen-Ginion mellett. Eljött a Hungaroringre is, ahol vasárnap este végre volt lehetőségem egy rendeset beszélgetni vele a Honda vendéglátó sátrában.

Minden korábbinál átfogóbb képet kaphattam a vele történtekről, a realitásról és a célokról. Nem volt könnyű hallgatni, nem is lesz egy egyszerű olvasmány, de szerencsére tele van optimizmussal.

"A barcelonai pálya egyes kanyarjában 178 km/h-val csapódtam be, 44g erőhatás érte a testem. A fékhiba pillanatában 255 km/h-val mentem, és annak köszönhetően sikerült lelassulnom kicsit, hogy keresztbe fordítottam az autót" - mondta Monteiro a WTC Blognak.

"Az első 4-5 hónapban életem legdurvább fájdalmait éltem át. Körülbelül három hétig nem tudtam beszélni, egy hónapig még folyadékot sem tudtam nyelni. Egyszerűen nem működött a nyelő reflex, úgyhogy hetekig semmit sem tudtam enni. A jobb oldalam le volt bénulva két hétig. A jobb kezem egyáltalán nem mozgott. Az is egy kész csoda, amit most látsz. Azóta rendesen csinálom az edzéseket, és nincs semmi problémám."

Monteiro_edzes_17.jpg Fotó: Tiago Monteiro

A látásod jelenti továbbra is az akadályt?

"Igen. Egy hónappal ezelőtt még kettős látásom volt. Hat hónapon keresztül folyamatosan 85%-os kettős látással éltem. Teljesen keresztbe álltak a szemeim. Hála Istennek a bal szemem kb. két hónappal ezelőtt elkezdett visszaállni a helyére. Nagyon sokféle kezelést kaptam, de szerencsére nem kellett megműteni. A jobb szememnél ez egy kicsit lassabban ment, de kb. egy hónappal ezelőtt az is kezdett kinyitni. Még nincs a helyén, de az orvosok szerint szépen alakul. Most már látok rendesen egyenesen és távolra is."

"Még a gyors mozgásokkal van probléma. Ha az egyik oldalról a másikra fordítom a tekintetem, egy picit hosszabb ideig tart az agyamnak lekövetni. A hétköznapi életben szinte már meg sem érzem, nem jelent problémát. Még a vezetésnél sem. De az autóversenyzés egy magas szintű igénybevétel, és itt 100%-osnak kell lenned."

"Nagyon komoly fájdalmakat éltem át. A fejfájások csak kb. egy hónapja múltak el teljesen, bár néha még visszatérnek - két hete volt pont egy ilyen eset - úgyhogy emiatt további vizsgálatok várnak rám. De az orvosok előre figyelmeztettek, a felépülési folyamat hullámzó lesz. Jönnek jobb és nehezebb periódusok."

Voltak olyan versenyző kollégák, akik korábban súlyos balesetet szenvedtek, és most felkerestek, hogy támogassanak?

"Igen, sokan felvették velem a kapcsolatot. Max Papis, Shinji Nakano, de Marc Marquez is. Az ő orvosához jártam, tőle kaptam meg a telefonszámát. Sokan felkerestek olyanok, akik hasonló problémával küzdöttek. Mint megtudtam, ez nem annyira ritka este. Marqueznek pont ugyanilyen sérülése volt, csak őt más irányból érték az erőhatások. Ez 2012-ben történt, őt meg is kellett műteni, de ma már teljesen jól van, és azóta nyert négy világbajnoki címet."

Monteiro_Teszt_auto18.jpg

"Tehát viszonylag sok versenyzőnek volt hasonló problémája. Tulajdonképpen a látóideg megnyúlásáról van szó. Az ütközés következtében a szemeim gyakorlatilag kijöttek a helyükről, és emiatt megnyúlt a látóideg."

"Az orvosaim szerint tényleg csoda a felépülésem, és különösen, hogy ennyire rövid idő alatt mennyit fejlődött az állapotom. Az elején sok orvos véleményét kikértem. Volt, aki azt mondta, kizárt a teljes felépülés, mások úgy vélték, lehetséges, de 2-3 év alatt."

"Szerencsés vagyok, hogy volt lehetőségem sok kiváló orvost felkeresni. Jártam Japánban és Németországban is. A legjobb szakemberek segítettek, és a Honda is végig mellettem állt. Mentálisan rengeteg erőt adott a támogatás, amit a családtól, a barátoktól, a szurkolóktól kaptam. A motorsport világából is sok-sok üzenet érkezett. Olyanoktól, akiket 20 éve nem láttam."

"Ez adott motivációt. Rengeteget dolgoztam, reggel héttől este nyolcig folyamatosan valami olyat csináltam, amivel az állapotomon próbáltam javítani. 16 órát töltöttem hiperbár kamrában (túlnyomásos kamra, ahol tiszta oxigént lélegzik be a páciens), rengeteg injekciót kaptam. De tudtam, mindent meg akarok tenni. Úgy voltam vele, lehet, hogy hat hónap múlva be kell jelentenem a visszavonulásom, de később nem szeretném, ha eszembe jutna, ezt vagy azt még megpróbálhattam volna."

Monteiro_edz_fura.jpg Fotó: Tiago Monteiro

Távol vagy még a visszatéréstől, vagy látszik már a fény az alagút végén?

"Látszik. Úgy tűnik, most már elég közel járok a visszatéréshez. Sosem volt még ilyen idegrendszeri alapú sérülésem, és ez meglehetősen lassan áll helyre. Ilyen a szervezet, ennyi időre van szüksége, és nincs tekintettel a WTCR zsúfolt időbeosztására. Közel nyolc hónapja volt a balesetem, és az orvosok szerint elképesztően gyorsan gyógyulok. Persze én ezt néha másképp élem meg, főlek, hogy ilyen tempóval pörögnek a versenyek."

"Továbbra sem tudom kijelenteni, hogy egy hónap, három hónap vagy hat hónap múlva térhetek vissza, de haladunk. Most már 99%-os biztonsággal mondhatom, hogy újra versenyezni fogok. Egy hónappal ezelőtt még messze nem lehettem ennyire biztos ebben."

"Eddig nagyon szerettem volna siettetni a dolgokat, de mostanra megértettem, semmi értelme. Úgysem térhetek vissza, amíg nem vagyok 100%-osan egészséges, és mivel a bajnoki címért már biztosan nem leszek harcban, nem annyira lényeges, hogy pontosan hány versenyt kell kihagynom. A fontos, hogy teljesen felépüljek."

A család hogy élte meg ezt az egészet?

"Nagyon sokat segítettek, de azért vegyesen álltak hozzá. Volt, aki azt mondta, itt az ideje befejezni. De a hozzám igazán közel állók jól ismernek, tudják, mennyire szeretek versenyezni. A feleségem is teljesen megértette, hogy folytatni szeretném. Szerintem ennek is nagy szerepe volt abban, hogy ilyen gyorsan haladtam. A versenyzés, a visszatérés óriási hajtóerőt jelentett."

Monteiro_Tarquini.jpg Fotó: Tiago Monteiro

A WTCR barcelonai szezonnyitó eseményen az egész terem vastapssal fogadott Téged. Milyen élmény volt?

"Aznap este szinte végig libabőrös voltam, és közel jártam a síráshoz. Akkor éreztem igazán, hogy ez a bajnokság tényleg egy nagy család. Az is csodálatos érzés volt, amikor Japánban a riválisaim matricákat ragasztottak az autójukra, és azzal kívántak nekem jobbulást. A versenyzőktől, a csapatoktól, a szerelőktől, a szervezőktől együtt legalább ezer üzenetet kaptam."

"De ahogy mondtam, a teljes motorsport világ biztatott. A jelenlegi F1-es csapatvezetők 75%-a megkeresett, a pilóták fele írt nekem, de rengeteg üzenet jött az Indycar és az ausztrál Supercars versenyzőktől is. Sokukat nem is ismertem személyesen, de fontosnak tartották, hogy küldjenek egy üzenetet, és bátorítsanak a felépülésben. Ez elmondhatatlanul sok erőt adott."

Azt mondják, ha egy nagy dráma ér valakit, az többet már nem lesz ugyanaz az ember, mint korábban. Te miben lettél más?

"Korábban én is olvastam sok ilyen állítást, de nehezen tudtam mit kezdeni vele. Amíg nem veled történik, nem tudod átélni. Most már tudom, ez valóban így van. Máshogy nézed az életet, máshova teszed a hangsúlyokat. A célom továbbra sem változott, szeretnék versenyezni és szeretnék nyerni. De a mély szenvedés kinyitja a szemed sok új dologra. Szerintem valamivel jobb emberré váltam, sokkal jobban figyelek bizonyos dolgokra, a részletekre, a körülöttem lévőkre. Persze ha beülök az autóba, továbbra is önző leszek, de azon kívül nyitottabb lettem a többi ember helyzetének átélésére."

Hozzászólások