WTCC - Monteiro: 22 év alatt még sosem történt velem ehhez fogható
Monteiro: 22 év alatt még sosem történt velem ehhez fogható
Fotó: fiawtcr.com

Monteiro: 22 év alatt még sosem történt velem ehhez fogható

LantiLanti
2019/10/29 20:45

Tiago Monteiro WTCR mezőnyének egyik legtapasztaltabb versenyzője, ám még nála is előfordul, hogy olyan esik meg vele, amire sosem volt példa. Suzukában konkrétan az, hogy tévedésből a leintés előtt elkezdett bejönni a boxba.

A Hell Energy KCMG Honda portugál versenyzője a harmadik helyen állt, miután elengedte a bajnoki címért harcoló márkatársát, Esteban Guerrierit. Az utolsó körben az egyik japán szabadkártyás kicsúszása miatt beküldték a biztonsági autót, így Monteirónak már csak körbe kellett kocognia, hogy aztán mehessen a dobogóra. 

Ehelyett azt láttuk, hogy a célvonalon Johan Kristoffersson és Guerrieri mögött Kevin Ceccon gurult át az Alfa Romeóval. El kellett telnie egy kis időnek, mire kiderült, mi történt. 

"A 22 éve tartó pályafutásom során még sosem történt velem ehhez hasonló. Az én hibám volt. Hátra volt még egy kör, de elkezdtem bejönni a boxutcába. Azt gondoltam, ez már az utolsó kör, amit persze szintén be kell fejezni. Éppen a rádión beszéltem a csapattal, nem figyeltem eléggé, és elindultam be a boxba" - magyarázta Monteiro. 

Elsőre megdöbbentő hibának hangzik, de ilyen szituban, ha valami elvonja az ember figyelmét (rádióüzenet), könnyen életbe lépnek az automatizmusok. A tudat a lassú tempó miatt "úgy érzékeli", mintha a levezető körön lennénk, és már fordul is a kormány a boxutca felé. 

Monteiro hamar észbe kapott, de már csak a pályát és a boxbejáratot elválasztó fűsávon átvágva tudott visszajönni, ráadásul visszaelőzte a közben elé kerülő Thed Björköt. A felügyelők ezért végül 10 másodperces büntetést adtak, amivel a 15. helyre esett vissza. 

Felmerült, hogy Ceccon is biztonsági autó alatt került elé, ám ha valaki láthatóan bemegy a boxba, a szabályok természetesen megengedik, hogy a pályán maradók megelőzzék. 

Monteirónak nem ez volt az egyetlen kellemetlen pillanata Suzukában. A szombati futamra megszerezte a pole pozíciót, ám végül megbüntették, 10 másik társával együtt, mert a felügyelők szerint túl lassan mentek a kivezető körükön. 

"Egy lassan haladó kocsisor volt előttem a pályán, és rettenetesen esett, úgyhogy nekem is lassítanom kellett. Mind ugyanolyan gyorsan mentünk, senkit sem akadályoztunk" - értetlenkedett a portugál. 

Ezen kívül Kristoffersson (vissza)előzését is szabálytalannak érezte a harmadik futam elején.

"Számomra elfogadhatatlan, a felvételeken egyértelműen látszik, hogy nekem jött, és lelökött az ívről. Bőven lett volna idejük a felügyelőknek reagálni, és kiosztani egy áthajtásos büntetést."

Panaszok ide vagy oda, Monteiro számára így is a suzukai volt az idei szezon eddigi legeredményesebb hétvégéje, ahol egy ponttal többet gyűjtött, mint Vila Realban. 

Hozzászólások