WTCC - Michelisz Norbi márkatársa lett a kilencszeres rali-világbajnok
Michelisz Norbi márkatársa lett a kilencszeres rali-világbajnok
Fotó: Hyundai Motorsport

Michelisz Norbi márkatársa lett a kilencszeres rali-világbajnok

LantiLanti
2018/12/13 16:41

Ennek a sztorinak ugyan nincs sok keresnivalója egy túraautózással foglalkozó oldalon, még akkor sem, ha Sebastien Loeb pár éve versenyzett a WTCC-ben. 

Mégis foglalkozom vele, mert én magam vetettem fel néhány hete, hogy a kilencszeres rali-világbajnoknak a WTCR-en kívül viszonylag kevés értelmes lehetősége van 2019-re?

Be kell látnom, nem engedtem el eléggé a fantáziámat, hiszen abból az alapvetésből indultam ki, hogy amíg az ereiben vér csorog, Loeb csak a PSA-konszernen belül fog versenyezni. Hiba volt.

Aki esetleg nem tudná, a francia pilóta azt követően maradt ülés nélkül, hogy a Peugeot váratlanul kiszállt a Ralikrossz Világbajnokságról, mivel a promóter 2021-re halasztotta az elektromos szabályrendszer bevezetését. 

PSA-n belül így hirtelen nem volt olyan gyári program, ahova Loeböt el tudná képzelni az ember, leszámítva a részleges támogatást élvező túraautós projektet.

Korábban is volt már hasonló helyzet Loeb körül, 2012-ben, amikor úgy döntött, nem akar tovább a Citroënnél ralizni. A hírek szerint akkor is közel volt a márkaváltáshoz, a Volkswagen szerette volna leigazolni, ám a francia márka végül összehozta neki a WTCC-s projektet. Ezúttal nem volt ilyen menekülőút.

Ma hivatalosan is bejelentették, hogy 17 év után Sebastien Loeb elhagyja a PSA-konszernt, és jövőre a Hyundai pilótája lesz a WRC-ben. Korábbi ígéretének megfelelően nem fut teljes szezont, a szerződése hat versenyre szól, de nem csak 2019-ben, hanem 2020-ban is.

"Miután a Peugeot Sport kiszállt az FIA Ralikrossz Világbajnokságról, és a Citroën Racing WRC szponzorának visszalépése miatt ők sem tudtak kiállítani nekem egy harmadik autó a Rali Világbajnokságon, a PSA Csoport nem tudott semmilyen opciót letenni az asztalra, úgyhogy lépnem kellett" - írta Loeb a Facebookon.
"Fel sem merült bennem a visszavonulás, hiszen még mindig érzem a győzelem iránti vágyat. Ezért nem tudtam nemet mondani a Hyundai Motorsport ajánlatára."
"Mély érzelmek kavarognak most bennem, amikor el kell búcsúznom a Citroën Racingtől és a Peugeot Sporttól. Velük építettem fel az egész pályafutásom, és nekik köszönhetően lettem az a versenyző és ember, aki vagyok."

Úgyhogy szólok, Loeb nem lesz a Peugeot versenyzője a Túraautó VK-n... :)

Hozzászólások