WTCC - Michelisz Norbi: ez gonosz kérdés
Michelisz Norbi: ez gonosz kérdés
Fotó: WTCC Media

Michelisz Norbi: ez gonosz kérdés

LantiLanti
2014/11/24 14:37

A gyári csapatot megverő, és az összetettben negyedik helyen záró Michelisz Norbi nemrég a DigiSport csatorna reggeli műsorának vendége volt, ahol az átlag TV-s interjúkkal ellentétben ezúttal egy-két érdekes dolog is elhangzott.

A magyar pilóta beszélt arról, mi jelentette a fordulatot a 2014-es év során, mit hozhat számára a jövő, milyen alternatívái lehetnek a Honda családon belül, illetve elképzelhető-e, hogy a gyári szintre lépést egy másik márka kötelékében tegye meg.

Szokásunkhoz híven a Szombathy Pál által vezetett beszélgetés érdekesebb részleteit szemezgettük ki. Az interjú elején az idei szezonról volt szó, és Norbi elmondta, tesztek hiányában időbe telt, mire teljes egészében megértette, hogyan lehet igazán gyorsan menni a TC1-es Hondával.

"Az európai szezon végeztével volt közel két hónap szünet, és akkor volt idő rendszerezni az autóval kapcsolatos tapasztalatokat. Nekem pedig ekkor nyílt lehetőségem átgondolni, mit kell másképp csinálni. Van egy olyan alapvető igazság, hogy néha a kevesebb több. Az látszott az első hét versenyhétvégén, hogy túlságosan sokat várok el az autótól, bizonyos helyzetekben a kelleténél később fékezem, és túlságosan igénybe veszem az első abroncsokat. Ez tipikusan egy olyan autó, amivel finoman kell bánni, és az ember akkor tud igazán gyors lenni vele, ha elkapja a megfelelő ritmust" - mondta Norbi a DigiSportnak.

A műsorvezető kicsivel ezt követően a jövőt firtató kérdésekre tért át, és szóba került a laikus nézők számára teljesen kézen fekvő téma: nem akar-e Norbi egy Citroënben versenyezni?

"Ez egy gonosz kérdés! (nevetve) Egy versenyző mindig szeretne a legjobb autóval menni, ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy sikerre éhes vagyok a mostani közegemben; vannak olyan feladatok, amiket a jelenlegi kötelékemben szeretnék teljesíteni, úgyhogy elégedett vagyok a mostani helyzetemmel."

MICHELISZ_mak_gyari_elott

Később rövid gondolkodás után Norbi úgy fogalmazott, gyári szerződés nélkül nem tartja elérhetőnek az egyéni világbajnoki címet, ám hozzátette, jelen állás szerint ez még koránt sem jelenti azt, hogy elhagyja a Zengő Motorsportot. Utalt arra, az idei év is megmutatta, nem jelentene teljesen egyértelmű szakmai előrelépést a gyári csapathoz szerződni, hiszen az eredmények azt jelzik, a zengős környezet egy olyan speciális légkört teremt számára, ami nem elhanyagolható tényező.

Csak egy icipicit kell a sorok között fülelni, hogy kiderüljön, Norbi számára az is a dilemma része, hogy nagy valószínűség szerint amennyiben ő távozik, a Zengő Motorsport nem tudja folytatni a WTCC-ben. Az ominózus mondat így hangzott:

"Ez nem egy olyan fekete-fehér döntés, amikor én azt mondom, nekem egyértelmű szakmai előrelépést jelent egy váltás, mert ott van az az elmúlt tíz év, amit a Zengő Motorsporttal töltöttem. Látszik az, hogy hiába vagyunk hátrányos helyzetben, néha az a lelki plusz, amit egy "második család" jelent, jobb eredményeket tud hozni, mint akár egy gyári csapatban való szereplés, amikor ez embernek meg kell szoknia közeget. Igaz, több lehetőség lenne tesztelni, de mégis ott van az a lelki faktor, hogy nem akarom olyan helyzetben hagyni a társaimat, amiban esetleg nem tudják folytatni."

A végén a műsorvezető még egyszer visszatért a jövő évi lehetőségekre, és arra, van-e köztes út a privát versenyzés és a gyári csapathoz igazolás között.

"Van köztes döntés: az, hogy továbbra is a Zengő Motorsport versenyzője maradok. Akkor ugyan nem gyári csapatnál leszek, de alakulhatnak úgy is a körülmények, hogy a Zengő Motorsport kötelékében versenyezem 2015-ben, és mégis lehetőségem van szakmailag feljebb lépni. Ez még jobb technikai lehetőséget, még több támogatást jelenthet, valamint azt, hogy már majdnem gyári csapat leszünk. Ami számomra kulcskérdés, hogy még több tesztlehetőségem legyen, és úgy tűnik, ez talán megvalósulhat már most, a téli időszakban, illetve a szezon európai szakaszában, amíg az autó itthon van" - zárta Norbi.

A magyar pilóta korábban a Blikknek is úgy nyilatkozott, a tél során mindenképpen lesz lehetősége tesztelni, akkor is, ha végül nem szerződik a Honda gyári csapatához.

Hozzászólások