WTCC - Mi történt Michelisz és Björk között?
Mi történt Michelisz és Björk között?
Fotó: Eurosport

Mi történt Michelisz és Björk között?

LantiLanti
2017/05/15 10:07

A hungaroringi WTCC hétvége legnagyobb port kavaró eseményére már a nyitó futam első körében sor került, amikor a hármas kanyar után az emelkedőre felfele menet Michelisz Norbi ütközött Thed Björkkel. A találkozó következtében mindkét pilóta kiállni kényszerült.

A verseny rajtja hozott némi kavarodást, a pole-ból induló John Filippi lefulladt, így Tiago Monteiro vette át a vezetést, mögé pedig a negyedik helyről rajtoló Tom Chilton ugrott fel. Michelisz az ötödik helyről indult, és a harmadikról startoló Björkkel a harmadik kanyar bejáratán találkozott először, amikor a dobogó legalsó fokáért kezdtek csatázni.

A közvetítésből csak annyi látszott, hogy a hármas bejáratán Norbi van belül, de nincs pozícióban, viszont Björk autójának a hátulja csúszkálni kezd. Először úgy tűnt, a magyar pilóta lökte meg, ám később kiderült, nem értek össze. Ezt követőn a svéd lecsúszott a pályáról, majd visszafele menet nagy tempóval vágódott vissza az aszfaltra, és nekicsapódott Michelisznek. A két autó kicsivel később, a Mansell-kanyarban még egyszer összeért, ám addigra valószínűleg már megvolt a baj. Norbi defektet kapott, a volvós pedig törött futóművel bicegett be a boxba.

A dolog elsőre ijesztően vadnak tűnt, hiszen úgy nézett ki, mintha Norbi a hármas kanyarban lelökte volna a pályáról riválisát, aki ezt követően bosszúból nekiment az egyenesben. Ám nagyon hamar kiderült, hogy a mondat egyik fele sem igaz. Egyrészt, Norbi a hármas bejáratánál nem ért hozzá Björkhöz, másrészt a svéd nem szándékosan ment neki utána az egyenesben. Hogy pontosan mi történt, azt valószínűleg sosem tudjuk meg, mivel a nyilatkozatok egymásnak ellentmondóak.

Björk először az Eurosport élő adásában beszélt, ahol elmondta, valószínűleg valami megsérült az autójában, miután korábban összement Tom Chiltonnal, és ezért csapódott neki a Hondának, amikor megpróbált visszatérni a pályára. Tegyük hozzá, azonnal bocsánatot kért Norbitól és a magyar nézőktől. A brit azonban a verseny végén a WTCC Blognak megerősítette, semmilyen kontakt nem volt közte és a svéd között, maximum finoman összeérhettek, de semmi olyan, amiben a Volvo megsérülhetett. Újranéztük a közvetítés felvételeit, és mi sem láttunk köztük ilyet.

Björk autója a hármas kanyar bejáratánál megúszik, ám mindkét pilóta elismerte, nem történt kontakt a Volvo és a mögötte takarásban érkező Honda között.

Björköt, Michelisz Norbit és a két csapatmenedzsert a futamok után felhívták a felügyelőkhöz, ahol alaposan átbeszélték az esetet, és a svéd végül hivatalos figyelmeztetésben részesült, mivel az indoklás szerint a pályaelhagyást követően veszélyesen tért vissza az aszfaltra. Mi ezt követően tudtunk beszélni vele, és addigra picit mintha megváltozott volna a történet, a svéd már nem műszaki hibáról beszélt, hanem arról, hogy Norbi nem hagyott neki elég helyet ahova visszatérhetett volna.

"Egyikünk sem akarta ezt a balesetet, és nem is került volna rá sor, ha van elég helyem, hogy visszatérjek a pályára. Egyelőre nem tudjuk, hogy alapból volt-e valami gond az autóval, vagy egy ütközés során sérült meg. Annyi biztos, hogy amikor a hármas kanyar bejáratánál Norbi mellett fordultam, ő nem ért hozzám, viszont valami miatt túlkormányzott lett az autóm. Utána megpróbáltam a lehető legbiztonságosabb módon visszatérni a pályára, nehogy fűre érve egy nagy baleset legyen belől, de úgy érzem, Norbi nem hagyott nekem elég helyet. A végén viszont mindkettőnk versenye odalett, és egyikünk sem akarta ezt az ütközést" - mondta Björk a WTCC Blognak.

Hozzáteszem, ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a svéd füllentett. Az eurosportos interjú pillanatokkal azt követően történt, hogy kiszállt az autóból, így a pillanat hevében elképzelhető, hogy egyszerűen csak rosszul ítélte meg a helyzetet. Az ilyen szitukban az a nehéz, hogy egyedül ő tudja, abban a pillanatban mi történt az autóba, és mi játszódott le a fejében, minden más (videók, sportbírói jelentés, nyilatkozatok) már csak halvány árnyéka a valóságnak.

Jól látható, hogy Björk előtt valóbban elfogyott az aszfaltos bukótér, de az is, hogy Norbi mindenki másnál jelentősen beljebb jön, tehát figyel arra, hogy a svéd vissza tudjon jönni a pályára.

Ha megnézzük a felvételt, két dolog egyből nyilvánvalóvá válik: egyrészt Björknek tényleg gyorsan vissza kellett térnie a pályára, hiszen hamarosan elfogyott volna az aszfaltozott bukótér, és a fűre rámenni rendkívül veszélyes. De az is tisztán látszik, hogy a mellette haladó kocsisorból Michelisz Norbi Hondája van a legbeljebb, tehát ha valaki figyelt arra, hogy Björknek legyen helye visszajönni a pályára, az pont ő.

Más kérdés, hogy az őket követő Volvo fedélzeti kamerájából úgy tűnik, valóban nem volt egy autónyi hely a Honda mellett, ami valahol érthető is. Björk hibázott, a pályán kívülről tért vissza, nehogy már ajándékba kapja a belső ívet a Mansell-kanyarban. Vegyes csak szépen el, és soroljon be Norbi mögé, ahol egyébként volt neki hely bőven.

Érzésem szerint határeset, hogy megvan-e az egy autónyi hely, de Norbival értek egyet. Figyelt Björkre, akinek ennyi "segítséggel" meg kellett volna oldania a pályára való visszatérését kontakt nélkül. Ráadásul nem kicsi kontaktról beszélünk.

"A hármas kanyarban nem értünk össze, egyszerűen megcsúszott. Nincs ebben semmi meglepő, amikor az ember határon autózik, néha csúszkál alatta a kocsi, velem is előfordult ott. Nem tudott elfordulni, ezért elhagyta a pályát, utána viszont szerintem figyelmetlenül tért vissza. Egyrészt azzal érvelt, hogy nem hagytam neki elég helyet, de a felvételek őt cáfolják. Mindenki másnál távolabb voltam a pálya szélétől. Részemről nincs semmi gond, ha valaki lecsúszik a pályáról, ám a szabályok előírják, hogy körültekintő módon, a többieket nem veszélyeztetve kell visszajönnie, és Björk ennek szerintem nem tett eleget" - fogalmazott Norbi a WTCC Blognak.

A Mansell-kanyarban történt koccanásnak egyik pilóta sem tulajdonított jelentőséget, mindketten úgy fogalmaztak, hogy addigra megsérült az autójuk, tehát annak nem volt szerepe. A kiesés egyébként mindkettejük bajnoki esélyeit nagyban befolyásolhatja, Björk ugyanis a másodikról a negyedik, Michelisz pedig a negyedikről a nyolcadik helyre esett vissza, előbbi hátránya 46, utóbbié 61 pont az élen álló Tiago Monteiro mögött.

Norbi drámáját a WTCC TV-s csapata is feldolgozta:

Hozzászólások