WTCC - Menu: figyelem a WTCC-t is
Menu: figyelem a WTCC-t is
Fotó: WTCC Media

Menu: figyelem a WTCC-t is

LantiLanti
2014/10/31 15:58

Amikor 2012-ben a Chevrolet kiszállását követően Alain Menu csapat nélkül maradt, valószínűleg kevesen gondolták, hogy a svájci túraautós klasszis a következő két évre eltűnik a WTCC színpadáról. A 41 éves, kétszeres brit túraautó bajnok legalább annyira alapember volt a Túraautó Világbajnokság mezőnyében, mint Tom Coronel, Gabriele Tarquini vagy Rob Huff, mégsem talált magának helyet az amerikai márka távozása után.

Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy akkorra szinte teljesen eltűntek a gyári csapatok a VB-ről, Menu pedig nem az a fajta versenyző, aki saját zsebből finanszírozza pályafutását. Igaza is van, bőven letett ő már eleget az asztalra ahhoz, hogy ha valaki vele szeretne dolgozni, legalább az autó versenyeztetésének költségeit teremtse elő.

Menu 2013 első felében a Porsche Szuperkupában próbálkozott, de anyagi okok miatt hamar véget ért a kaland. Szintén tavasszal egy titkos teszten vett részt a Citroennél, ahol egy átépített DS3 WRC-vel próbálták meghatározni a fejlesztés legfontosabb irányait. Egy ideig képben is volt a francia márkánál, ám végül Yvan Mullerre esett Yves Mattonék választása. Ám, hogy mennyire adtak a szavára a Citroennél, azt jól mutatja, hogy Pechito López szerződtetése előtt is kikérték a véleményét.

Mivel 2014-re sem sikerült magának helyet találni a WTCC-ben, Menu régi sikerei színhelye felé vette az irányt, és visszatért a BTCC-be, ahol a CHROME Edition Restart Racing (Team BMR) ajánlott neki szerződést, és egy NGTC-s Volksagen Passat CC-t. Beletellett egy kis időbe, míg a veterán svájci visszaszokott a brit virtushoz, a csapat pedig helyretette az autót, ám az év utolsó versenyein már az eredmények is elkezdtek jönni, Rockinghamben második lett a harmadik futamon, Silverstone-ban pedig harmadik a másodikon.

Az évet így a 11. helyen zárta az összetettben, ami valószínűleg elmarad a várakozásaitól, de tanuló (visszaszokó) szezonnak azért elment. A BTCC szezon lezárultával a jövőről faggattam a Tanár urat!

"A következő szezon... Sok konkrétumot most még nem tudok mondani. Természetesen folynak a tárgyalások a jövő évről és a BTCC-ben maradásról Warren Scottal (a Team BMR csapatfőnöke). Jól éreztem magam a srácokkal, és szerintem nem végeztünk rossz munkát, ahhoz képest, hogy egy új istállóról van szó. Remek légkör alakult ki a csapaton belül" - mondta Menu a WTCC Blognak.

Eközben viszont nagyon sokan várnák őt vissza a WTCC-be, ráadásul mintha megpezsdülni látszana a világbajnokság, hiszen egyre többet hallunk beszállni készülő gyári csapatokról is. Jó néhány forrás erősítette már meg, hogy a Volvo 2015-ben kipróbálhatja TC1-es versenyautóját, Yves Matton pedig legutóbb arról beszélt, hosszabb távon az Alfa Romeo érkezése is elég valószínű. Vajon ebbe az irányba is puhatolózik a Tanár úr?

"A WTCC? Igen, természetesen fontolóra venném a visszatérést, ha befutna valamilyen komolyabb ajánlat. Nyitva tartom a fülem, és én is hallom, hogy bizonyos dolgok történnek a háttérben, de amennyire én tudom, még semmi nem dőlt el. Egy dolgot viszont biztosra mondhatok: a Volvo részéről eddig hallottam semmit" - zárta a svájci.

Menu 2005 és 2012 között nyolc teljes évet töltött a WTCC-ben, ő szerezte a Chevrolet első futamgyőzelmét, 2011-ben harmadik, 2012-ben pedig második lett az összetetten. Az utolsó év végén élete egyik legjobb formáját mutatta, és csak egy nagy adag balszerencsén múlt, hogy Makaóra nem maradt reális esélye a bajnoki cím megszerzésére.

Hozzászólások