WTCC - Megvan a gyártó-korlát első áldozata a WTCR-ben
Megvan a gyártó-korlát első áldozata a WTCR-ben
Fotó: fiawtcr.com

Megvan a gyártó-korlát első áldozata a WTCR-ben

LantiLanti
2019/01/18 09:29

2019-ben egy gyártónak maximum négy autója lehet a Túraautó Világkupán, és már az új szabály nyilvánosságra hozásakor is egyértelmű volt, lesznek áldozatok.

Tegnap óta megvan az első: a Belga Király Autósport Szövetség szezonkezdő sajtótájékoztatóján bejelentették, a Belga Nemzeti Csapat programba tartozó Denis Dupont idén a WTCR helyett a TCR Europe-ban fog versenyezni. 

A 26 éves tehetség tavaly a Comtoyou színeiben egy Audi RS3 LMS-el mutatkozott be a Világkupán, és a kezdeti nehézségeket legyűrve az év második felében kifejezetten szép eredményeket hozott.

Különösen Kínában volt elemében; Ningbóban egy negyedik és egy harmadik helyet szerzett, majd a wuhani harmadik futamon ismét felállhatott a dobogó alsó fokára. 

A WTCR új létszámszabálya miatt viszont az Audinak is legfeljebb négy autója lehet idén, ezeket pedig olyan tapasztalt gyári pilóták kapják majd, mint Gordon Shedden, Jean Karl Vernay vagy Frederic Vervisch. Dupont-nak pedig marad az Európa-kupa, ahol idén is Audival versenyez.

"Denis esetében a bajnoki cím megszerzése lesz a cél. Tehetséges, komoly tapasztalatokat gyűjtött tavaly az FIA WTCR-ben, és alaposan ismeri az Audi RS3 LMS-t" - idézi Geoffroy Theunis-t, a Belga Nemzeti Csapat vezetőjét az Autosport.be.
"Nem lesz könnyű, de ez motivál is. A naptárban szerepel néhány legendás, és kifejezetten gyors pálya is, ahol az Audi erős lehet. Csak rajtam múlik, hogy megmutassam magam, és megnyerjem a bajnokságot" - tette hozzá Dupont. 

Csapattársa a RACB frissen megválasztott új tehetsége, a 19 éves Gilles Magnus lesz az Európa-kupán. 

Sokan kérdeztétek korábban, és várhatóan a cikk kapcsán újra előjön majd a téma, hogy miért a jó WTCR-nek ez a korlát, ami ellehetetlenít majd egy-két jól fizető, megbízható ügyfelet. 

Véleményem szerint az ok egyszerű: az Eurosport Events hisz abban, hogy minden résztvevő márka négy gyári pilótát nevez majd, és így is simán meglesz a létszám. Majd az idő eldönti, hogy jól mérték-e fel a piaci helyzetet. 

Hozzászólások