WTCC - Mazda, Honda, Toyota - megint zörög a TCR-haraszt
Mazda, Honda, Toyota - megint zörög a TCR-haraszt
Fotó: Chi Wai (Toyota Corolla TCR Concept)

Mazda, Honda, Toyota - megint zörög a TCR-haraszt

LantiLanti
2019/01/13 14:11

Az elmúlt napokban három japán márka kapcsán is érdekes pletykák lézengtek a kerítését már régen elvesztett világhálón, úgyhogy itt az ideje megnézni, tényleg fújja-e a szél a harasztot, vagy csak rázza valaki.

Honda:

A TouringCarTimes-on megjelent nemrég egy cikk, amelyből akár azt is ki lehetett olvasni, hogy 2019-ben nem lesz hivatalos Honda-csapat a WTCR-ben. 

A japán márka nemrég kiadott egy sajtóközleményt, amelyben felsorolja az idei év motorsportos programjai, a WTCR-el kapcsolatban viszont kevés konkrétum, gyakorlatilag egy darabka információ szerepel benne:

"A Honda küld Civic TCR autókat az FIA Túraautó Világkupába, amely 2018-ban indult, a résztvevő csapatokról pedig azonnal bejelentést teszünk, mihelyst megszületett a döntés" - olvasható a kiadványban. 

A TCT cikkét sokan úgy értelmezték, hogy a Honda WTCR-szereplése veszélyben van, de ez tévedés. A WTC Blog úgy tudja, 2019-ben is biztosan lesz gyári támogatott Honda istálló a Túraautó Világkupában. 

Egy dolog viszont tény, a japánok a bejelentések és a program véglegesítése terén jelentős lemaradásban vannak a Hyundai, Lync & Co, Volkswagen hármas mögött. 

civic_tcr_100.jpg Fotó: JAS Motorsport

Toyota:

Szintén a napokban került fel egy íncsiklandó kép a netre, melyen egy TCR-szabályrendszer szerint épített Toyota Corolla látható Yokohama Advan színekben. A fotó a Tokiói Autószalonon készült, a WTCR hivatalos gumiszállítójának standján. 

Ezzel kapcsolatban sajnos nincsenek annyira jó híreink. Úgy hallottuk, az autót a gumigyártó megrendelésére építették, a Toyota gyárnak viszont semmi köze hozzá (a Motorsport.com szerint az Autogarage HKY építette), így egyelőre még nem következtethetünk arra, hogy a világ egyik legnagyobb márkája rövid távon beszállna a TCR-kategóriába. 

A Toyota jelenleg egyébként is több fronton harcban áll, gyári csapatuk van az Endurance Világbajnokságon és a WRC-ben is. 

CTCC4_1.jpg Fotó: MZ Racing

Mazda:

Annál jobb hírünk van viszont a harmadik japán gyártó háza tájáról, egy újabb, igen megbízható forrás pöttyentette el, hogy küszöbön áll a márka TCR-autójának bejelentése. 

Ne hivatalos közleményre gondoljatok... Aki nézte a Dubai 24 óráson a TCE időmérő edzést, az hallgatta, hogy szóba került a TCR-kategória jövője, az RSL kommentátorai pedig viccesen utaltak a Mazdára.

Először kicsit beszélgettek egy gyártóról, amely nagyon közel áll a TCR-program véglegesítéséhez, majd az egyik mondat végén valamelyikük "spontán" köhintett egyet, és a hangsorba belefoglalta a Mazda nevet... :) 

A japánok érkezéséről már korábban is írtunk, ám egy dolgot fontos kiemelni: a TCR-autó építése távolról sem jelenti automatikusan a WTCR-ben való részvételt; lásd Opel és Lada. 

Hozzászólások