WTCC - Kirobbanthatatlannak hitt világbajnokát is elveszíti idén a WTCR
Kirobbanthatatlannak hitt világbajnokát is elveszíti idén a WTCR
Fotó: fiawtcr.com

Kirobbanthatatlannak hitt világbajnokát is elveszíti idén a WTCR

LantiLanti
2020/02/21 09:02

Újabb fájdalmas veszteséget kell elkönyvelni a Túraautó Világkupának; egyik legrégebbi és legismertebb versenyzője, a 2012-ben világbajnoki címet szerző Rob Huff tegnap bejelentette, 15 év után először idén nem indul a sorozatban.

A közkedvelt brit versenyző, aki 2016-ban Michelisz Norbi csapattársa volt a gyári Hondánál, nem kapott megfelelő ajánlatot az egyre zsugorodó nemzetközi túraautós piacon, így csütörtökön bejelentette, kihagyja a 2020-as szezont, és inkább a versenycsapata építésére fókuszál. 

Huff 15 év alatt 350 versenyen vett részt a WTCC / WTCR-ben, amiből 31-et megnyert, 2012-ben pedig a Chevrolet pilótájaként világbajnok lett. 

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen hosszú karriert futhattam be a nemzetközi túraautózásban. Hihetetlen, hogy  350 versenyen vettem részt; nem tűnik ilyen soknak" - mondta Huff.
"Úgy emlékszem az első győzelmemre 2006-ban, Brnóban, mintha tegnap történt volna, de az azt követő évek is csodálatosak voltak. Fantasztikus időszakot töltöttem a Chevrolet-nél, ahol 2012-ben két hihetetlenül erős csapattárs, Alain Menu és Yvan Muller előtt lettem bajnok."

40ba86dd-c028-4d63-a51f-707aef1d6f65.jpg

"Aztán jöttek egészen más jellegű kihívások, például amikor pályacsúcsot futottam és versenyt nyertem Makaón a Ladával. Azt hiszem, ott sokáig enyém lesz a túraautós rekord azután, amit 2017-ben a Citroën C-Elysée-vel összeraktunk."
"Az elmúlt két évben a Sebastien Loeb Racing és a Volkswagen volt az otthonom, és bár átéltünk hullámhegyeket és völgyeket is, nagyszerű időszakot töltöttünk együtt. Például amikor Makaón elképesztő ellenfelekkel szemben megszereztük a pole pozíciót három hónappal ezelőtt."

Huff nem hagy fel teljesen a versenyzéssel, de ideje jelentős részében versenycsapatát, a Teamwork Huff Motorsportot szeretné megerősíteni, főleg az ázsiai piacon. Ahol néha autóba is ül majd. Aztán ott vannak az egyéb lehetőségek, melyekre eddig nemet kellett mondani.

"Tavaly sajnos kevés történelmi autóversenyen tudtam részt venni, pedig imádom. Illetve most, hogy több időm van, talán visszakerülök kicsit a sportkocsis, GT-s körforgásba."

Huffy biztos benne, hogy látjuk még őt túraautó versenyen a jövőben, de most új fejezet nyílik az életében. 

h.jpeg

A 40 éves versenyző az első világszintű szezon, azaz 2005 óta volt tagja a bajnokságnak. Az első nyolc évet a Chevrolet gyári csapatában töltötte, ahol három dobogó után 2012-ben világbajnok lett. Az amerikai márka kivonulásával aztán az ő karrierjében is beindult a hullámvasút. 

2013-ban a Münnich Motorsport SEAT-jaival szerzett meglepő győzelmeket, majd két évre a Lada Sporthoz került, ahol a 2014-ben két versenyt is megnyert a lesajnált Grantával. Érdekes, hogy a sokkal eredményesebb Vestával viszont nem sikerült győznie. 

2016-ban gyakorlatilag helyet cserélt Gabriele Tarquinivel, az olasz jött a Ladához, Huff pedig ment a Hondához, Michelisz Norbi és Tiago Monteiro mellé. Bár a szezont egyből egy győzelemmel kezdte, végül csak hatodik lett a bajnokságban. Az utolsó TC1-es évre visszatért René Münnich-hez, ahol kapott egy privát Citroënt, ám az eredmények elmaradtak a várakozásoktól, mindössze egy futamot tudott nyerni a korábban verhetetlen autóval. 

21131006-2a61-4ea2-bdaf-4f9d0333d379.jpg

A WTCR hajnala már a Sebastien Loeb Racingnél érte, ahol Huffy a Volkswagen Motorsport támogatásával versenyzett. Az első szezonban még nyert két futamot, tavaly viszont egyszer sem állt a dobogó tetején. 15 éves túraautós pályafutása során ez csak három szezonban fordult elő vele.

Mindig az őszinte, nyitott és egyedi versenyzők közé tartozott. Ha interjút készítettel vége, biztos lehettél benne, hogy elhangzik majd legalább egy érdekes megjegyzés. Odafigyelt a rajongóira, akikből Magyarországon is volt jó néhány. Lehet, hogy az elmúlt éveiben már elmaradt kicsit régi önmagától, de vele egy pokolian jó versenyzőt és egy igazán nagy egyéniséget veszít el a bajnokság. 

b057ac5d4dffe2f624f2935b1a15b624.jpg

Így búcsúzott az egykori csapattárstól Michelisz Norbi:

Hozzászólások