WTCC - Jövőre többen szerezhetnek pontot a WTCR-ben
Jövőre többen szerezhetnek pontot a WTCR-ben
Fotó: fiawtcr.com

Jövőre többen szerezhetnek pontot a WTCR-ben

LantiLanti
2018/08/09 17:10

2019-ben változhat az Oscaro WTCR Túraautó Világkupa pontrendszere, ám a bajnokság promótere szerint nem az egyszerűsítés, hanem a pontszerző helyek számának növelése szerepel a megfontolandó tervek között. 

Jelenleg három futamot rendeznek egy hétvégén, és mindháromban eltérő rendszer szerint osztják a pontokat. A fordított rajtrácsos második verseny követi az alap FIA szisztémát (25-18-15), míg az általában szombatra eső első versenyen két pontot dobnak rá helyezésenként (27-20-17). A hosszabb harmadik versenyen osztják a legtöbb pontot (30-23-19).

Francois Ribeiro szerint azonban ez a sokak szerint bonyolult rendszer indokolt, így ennek megváltoztatása nem szerepel a tervek között. 

"A három futam értéke nem azonos. A fordított rajtrácsos versenyen mindenképpen kevesebb pontot kell osztani, a fő futam pedig hosszabb, mint az első"  - mondta a WTCR általános igazgatója az Autosportnak. 

Egy másik kérdés viszont nagyon is napirenden van a promóternél, ez pedig a pontszerző helyek számának növelése. 

"Amikor a WTCC-ben 16-17 autó alkotta a mezőnyt, a top10-es pontszerzés normális és fair volt. Ha azonban 26 vagy esetleg 30 indulóról beszélünk, vajon továbbra is az a jó, ha csak az első 10 kap pontokat? Szerintem ez egy helyénvaló kérdés, amivel foglalkozni fogunk."
"Ha fenn akarjuk tartani a motivációt a mezőny második felében, talán több versenyzőnek kell lehetőséget adni a pontszerzésre." 

Ribeiro szerint elképzelhető, hogy 2019-ben a jelenlegi 25+2-ről 30-ra emelkedhet a WTCR indulóinak száma, ebben az esetben pedig elképzelhető, hogy jövőre már az első 15 szerezhet pontokat. 

Idén már több versenyző is felvetette ezt a lehetőséget, mivel a jelenlegi rendszerben a mezőny kétharmadának gyakorlatilag nincs miért versenyezni a futamokon. 

Hozzászólások