WTCC - Horvátországban tesztelték az elektromos TCR autót
Horvátországban tesztelték az elektromos TCR autót
Fotó: Cupra Media

Horvátországban tesztelték az elektromos TCR autót

LantiLanti
2018/08/02 13:14

Idén márciusban hozták nyilvánosságra, hogy a közeljövőben elindulhat a teljesen elektromos TCR bajnokság, melynek első autóját a Cupra adja majd. Az e-Racert már be is mutatták, sőt néhány igen hangzatos adatot is nyilvánosságra hoztak róla.

Azóta viszont a projekt csöndbe burkolózott, mostanáig. Augusztus elsején látott napvilágot a hír, hogy a Cupra már két helyszínen is tesztelte az elektromos túraautót, és mindkettő eredményével maximálisan elégedettek.

Az első tesztre ráadásul nem messze, a Horvátországban található Rijeka-Grobnik versenypályán került sor, ahova az elektromos sportkocsik egyik legnagyobb szakértője, a horvát Rimac cég is küldött szakembereket. A helyszín kiválóan alkalmas volt arra, hogy nagy melegben teszteljék az elektromos komponenseket.

"Eleinte tartottunk attól, hogy mennyire lesz sikeres a különböző elektromos elemek komplex összehangolás, de ez nagyon hamar átfordult optimizmusba. Ez volt az első lépés a motorsport megújítása felé" - idézi Xavier Carrasquilla kutatásvezetőt az Autohebdo.

A sikeres horvátországi tesztet követően egy Barcelona közeli magánpályán, Castelloniban folytatódott a fejlesztőmunka, ahol a korábbi gyári SEAT pilóta, Jordi Gené dolgozott az autóval.

"A gyorsulás rendkívül meggyőző, az akkumulátorok jó elhelyezésének köszönhetően pedig az autó súlypontja is alacsonyan van. A fékrendszeren viszont még fejleszteni kell, mivel egy ilyen nehéz autóval nem könnyű pontosan belőni a féktávot" - fogalmazott Gené.

A normál TCR autónál jó 400 kilóval nehezebb, de kétszer olyan erős (670 LE) Cupra e-Racer tesztelése folytatódik, a bajnoksággal kapcsolatos bejelentést pedig 2019 közepére ígérik. A francia sajtó szerint 2020-ban indulhat útjára a teljesen elektromos TCR bajnokság.

Hozzászólások