WTCC - Hogy áll most a Renault Mégane RS TCR Világkupa indulása?
Hogy áll most a Renault Mégane RS TCR Világkupa indulása?
Fotó: TCR Australia

Hogy áll most a Renault Mégane RS TCR Világkupa indulása?

LantiLanti
2020/02/26 12:18

Nagy átalakulások lesznek idén a WTCR Túraautó Világkupán; több gyártó is visszavonta támogatását sorozatban induló csapatoktól, és egy hete komoly költségcsökkentő intézkedéseket vezettek be.

Ez elméletben megnyithatná a kaput a kisebb gyárak vagy manufaktúrák számára, mint amilyen a Renault Mégane RS TCR-t fejlesztő svájci Vukovic Motorsport. 

A francia gyártó korábban már többször is jelezte, nem ad pénzt a projekt támogatására, Milenko Vukovicsék viszont makacsul kitartanak. Tavaly év végén megállapodást kötöttek az ausztrál Garry Rogers Motorsporttal, akik egyrészt a déli kontinens eladásaiért felelnek, másrészt az autón is próbálnak fejleszteni valamennyit. 

A GRM főnöke tavaly egy interjúban odáig ment, hogy kijelentette, ha sikerül megbízhatóbbá tenni az autót, akkor cél a Túraautó Világkupa. Azóta viszont semmi hír, így hát megkerestük a Vukovic Motorsportnál vezető tisztséget betöltő Eric Nevé-et, és kértünk némi tiszta vizet a pohárba.

Tavaly év végén olyan híreket lehetett olvasni az ausztrál sajtóban, hogy a Renault Mégane RS TCR-el cél a WTCR. Valóban foglalkoztok ezzel a lehetőséggel, és ha igen, mit lehet tudni róla?

"Ha vannak is ilyen tervek, akkor az a Garry Rogers Motorsport kezdeményezésében valósulhat meg. Nekünk nincsenek ilyen jellegű konkrét elképzeléseink" - mondta Nevé az Eurosport Hungary-nek. 

r.jpg

Most, hogy több gyártó is visszavonta a támogatását, és költségcsökkentő intézkedéseket jelentettek be, több esélye van a WTCR-ben egy olyan kisebb konstruktőrnek, mint a Vukovic Motorsport?

"Nem igazán! Továbbra is nagyon drága a bajnokság, és ezt a költségvetést csak úgy lehet kigazdálkodni, ha van egy versenyződ, aki a WTCR által nyújtott erős PR és marketing háttérnek köszönhetően tud támogatót hozni."

Jelen állás szerint hány autótok lesz a piacon?

"Három autónk indul az ausztrál TCR bajnokságban, a többivel kapcsolatban pedig még döntésekre várunk a költségvetési oldalon."

Szintén az ausztrál sajtóban lehetett olvasni arról, hogy a GRM és Vukovic Motorsport közösen fejlesztené tovább a Renault Mégane RS TCR-t. Vannak már kipróbált fejlesztések? A Vukovic Motorsport új autót fog homologizáltatni?

"Nagyon hasznos információ áramlás zajlik a GRM és a Vukovic Motorsport között. Ha bármelyik fél talál olyan megoldást, amivel az autót jobbá lehet tenni, azt megosztja a másikkal. És amennyiben szükség van rá, a Vukovic Motorsport az autó gyártójaként tud intézkedni a homologizációval kapcsolatban."

Egyelőre tehát úgy tűnik, nem a Vukovic Motorsport lesz a következő Romeo Ferraris a WTCR-ben, hacsak nem találnak egy olyan pilótát, aki mindenképpen a Világkupán szeretne indulni, és mögé is tudja tenni a pénzügyi hátteret. 

Hozzászólások