WTCC - Guerrierit meszelték el a Catsburggal történt ütközésért
Guerrierit meszelték el a Catsburggal történt ütközésért
Fotó: fiawtcr.com

Guerrierit meszelték el a Catsburggal történt ütközésért

LantiLanti
2019/07/08 12:16

Háromhelyes rajtbüntetést kapott Esteban Guerrieri az első ningbói versenyre, miután a felügyelők őt találták felelősnek a Nicky Catsburggal történt ütközésért.

A #86-os Honda Civic és a #88-as Hyundai i30 a harmadik vila reali futam első körében, nem sokkal a rajt után ment össze, és mindketten kiestek. 

Kettőjük közül Guerrieri indult hátrébb (kilencedik), míg a holland pont előtte, a hetedik rajtkockában állt. Az argentin a startnál megelőzte Catsburgot, aki viszont fent a Boque kanyarban megpróbált visszakerülni elé úgy, hogy rendkívül rövidet fékezett, és ott maradt mellette külső íven. 

A kanyar csúcspontjáig egymás mellett voltak, de aztán kezdett beszűkülni előtte a pálya, így kb. választania kellett: korlát vagy Guerrieri. Megpróbált jobbra mozdulni, de ott volt mellette a Honda. Összeütköztek, majd Catsburg nekicsapódott a korlátnak. 

A felügyelők a verseny után úgy látták, az argentin volt a hibás, a hivatalos indoklás szerint azért, mert ő okozta az ütközést. 

Íme az eset (0:15-től): 

Őszintén szóval kicsit meglep a döntés, bár a felügyelőknek sokkal több adat áll rendelkezésükre, mint nekünk. Többedszerre is megnézve a felvételt egy dolog jól látszik. Az első ütközés pillanatában még van hely Guerrieri mellett a bal oldalon; Ma Qing Hua csak ezt követően került oda az Alfa Romeóval. 

Elméletileg tehát valóban elvárható lett volna tőle, hogy húzódjon egy kicsit jobbra, és hagyjon helyet Catsburgnak, aki pozíciót fogott mellette. Viszont, ha megnézzük a korábbi hasonló eseteket, külső íven ezt a kevesen adják meg. Főleg közvetlenül a rajt után. 

Már csak azért sem, mert ha valaki bemegy melléd külső ívre, és ott összeütköztök, legtöbbször lehet azzal védekezni, hogy a kigyorsítás miatt sodródott kifele az autód, és már nem tudtál változtatni az íveden. 

A holland nagy kockázatot vállalt, amikor a poros íven rendkívül rövidet fékezve bedobta az autót a külső ívre, és szinte előre lehetett látni, hogy ez lesz. 

Szerintem Catsburg húzása zseniális és váratlan volt, Guerrieri sem számított rá. De egyben elég kockázatos is. Van egy olyan benyomássom, hogy amikor érzékelte, Catsburg mellette van, már nem tudott módosítani az ívén. 

Éppen ezért nálam inkább versenybaleset volt, különösen, mivel az első körben történt, amikor még minden nagyon zsúfolt. De mondom még egyszer, a felügyelők több kamerát és adatot látnak, szóval lehetett olyan részlet, amiről csak ők tudnak. Meg vannak itt autóversenyzők, majd ők kijavítanak, ha tévedtem. 

Guerrieri a szeptemberi ningbói hétvége első futamán fogja letölteni a háromhelyes rajtbüntetést.

Te hogy látod a Catsburg - Guerrieri ütközést?

Guerrieri volt a hibás.
 
0% (0 szavazat)
Catsburgé a felelősség.
 
0% (0 szavazat)
Egyiküket sem kellett volna büntetni, versenybaleset volt.
 
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 0
Hozzászólások