WTCC - Esteban Guerrieri napi öt órával tanult többet Ayrton Senna miatt
Esteban Guerrieri napi öt órával tanult többet Ayrton Senna miatt
Fotó: Honda Racing

Esteban Guerrieri napi öt órával tanult többet Ayrton Senna miatt

LantiLanti
2020/03/21 15:11
Lehet, hogy az autósport éppen kényszerpihenőt tart ezekben a hetekben, március 21. viszont így is emlékezetes nap marad. Főleg idén, hiszen kereken hatvan évvel ezelőtt ezen a napon született Ayrton Senna. 

A legendás brazil pilóta autóversenyzők, sportolók, de átlag emberek tömegét inspirálta személyiségével és elképesztő tehetségével. Közéjük tartozik Michelisz Norbi egyik legnagyobb ellenfele, a Hondával versenyző Esteban Guerrieri. 

Az argentin pilótát fiatal korában annyira rabul ejtette a Senna-varázs, hogy olyan dolgokra volt képes, amiket egy átlag gyerek sosem vállalna. 

"Öt éves voltam, amikor gokartozni kezdtem, és hét, amikor először versenyeztem is. Már akkor nagyon szerettem nézni az F1-es futamokat, de nem igazán értettem, Senna hogyan képes ennyit nyerni. Teljesen lenyűgözött" - meséli Guerrieri. 
"Minél jobban érdekelt, annál többet tudtam meg róla, a személyiségéről, és ez még különlegesebbé tette őt számomra. Amit megtanultam tőle, azt mindig igyekeztem megvalósítani az életben."

Ez annyira nem csak egy közhely, hogy a kis Esteban általános iskolában képes volt napi öt órával többet tanulni, mert Ayrton Senna mondott valamit egy interjúban.

senna-intejru.jpg Fotó: Europress/AFP

"Egyszer azt nyilatkozta, ha valaki Formula 1-es versenyző akar lenni, annak beszélnie kell angolul, és értenie kell a számítógépekhez. Akkoriban egy olyan iskolába jártam, ahol csak reggel nyolctól délig volt tanítás. De amikor hallottam Ayrtont az angol nyelvtudásról beszélni, hét éves fejjel közöltem anyukámmal, hogy nem akarok többet ebbe a suliba járni. Írasson be egy olyanba, ahol megtanítanak angolul."

Édesanyja komolyan vette a gyerek kérését, és Guerrieri a következő évet már egy másik iskolában kezdte. 

"Onnantól kezdve reggel nyolcra mentem, és délután ötig voltak óráim. Képzeljék el, nyolc évesen úgy döntöttem, több időt akarok az iskolában tölteni. Ennyire hittem Ayrtonban, és abban, hogy az én versenyzői utam meddig vezethet."

Aztán eljött 1994, és Senna tragikus körülmények között elhagyta a földi létet. Guerrierit nagyon mélyen érintette a példakép halála, de onnantól kezdve még többet akart megtudni az életéről, hogy tanulhasson tőle.

"Ő volt az első srác, aki igazán nagy jelentőséget tulajdonított a fizikális felkészülésnek, úgyhogy én is megtanultam tőle, hogy a kondi fontos. 11-12 éves koromtól elkezdtem nagyon keményen edzeni, pedig akkor még csak gokartoztam. De Senna ezt mondta, én pedig elhittem neki, és elfogadtam, hogy ez fontos."

Patrese-guerrieri-spa24-2019.jpg Esteban Guerrieri és Riccardo Patrese

Szintén a brazil legenda hatására akart mindenáron és minél hamarabb Európába költözni. 

"14-15 éves korom környékén sokszor előfordult, hogy édesanyám bejött reggel, és azt mondta: 'Esteban, ébresztő, ideje iskolába menni.' Fáradt voltam, és mindig azt mondtam neki: 'rendben, ma elmegyek suliba, de mihelyst lehetőségem lesz Európába költözni, elengedsz, oké?' Nevetett, és azt felelte: 'rendben van, de most menj az iskolába!' Aztán 16 évesen megérkezett az európai lehetőség, és ő tényleg elengedett."

Volt még egy dolog, amit Guerrieri Sennától tanult meg.

"Nagyon erős volt a hite, de gyerekként még nem teljesen értettem, amikor a hitről beszélt. Most már sokkal jobban átlátom, mit akart mondani, amikor a hit került szóba. Ez számomra is az élet nagyon fontos része lett."

Guerrieri két évvel ezelőtt nagy lehetőséget kapott az élettől és a Hondától: a Spa 24 óráson együtt versenyezhetett Riccardo Patresével, Senna korábbi versenytársával, akit alaposan ki is faggatott a brazillal kapcsolatos élményeiről. 

Hozzászólások