WTCC - Újabb Hyundai - szimpatikus családi csapat érkezhet a WTCR-be
Újabb Hyundai - szimpatikus családi csapat érkezhet a WTCR-be
Fotó: TCR UK

Újabb Hyundai - szimpatikus családi csapat érkezhet a WTCR-be

LantiLanti
2020/06/17 11:45
Napokon belül bejelenthetik, hogy egy újabb Hyundai i30 N TCR-el bővül a Túraautó Világkupa mezőnye, miután a brit bajnokságból ismert Essex and Kent Motorsport nyilvánosságra hozta szándékait. 

A szimpatikus brit családi alakulat a közösségi médiában árulta el, hogy a WTCR-ben indítanák az istálló alapítójának ükunokáját, a 20 éves Lewis Kentet. 

"Az Essex and Kent Motorsport TCR-versenyzőjét, Lewis Kentet meghívták, hogy csatlakozzon az FIA WTCR mezőnyéhez. Ez egy óriási lépés a csapat és Lewis számára, ráadásul ő lehetne a bajnokság legfiatalabb pilótája. A csapat pedig az egyetlen brit alakulat a mezőnyben" - olvasható a rövid közleményben. 
"Még ezen a héten jönnek a további részletek és a kereskedelmi együttműködési lehetőségek, de most szerettük volna megosztani ezt a hírt mindenkivel."

Az Essex and Kent Motorsport egyike a tipikus, bájos brit családi csapatoknak, melyek olyan plasztikusan mutatják be az ország autósport életének mélységét és varázsát. Az istálló történetének kulcsfigurája Ken Cleal, Lewis Kent ükapja, aki 1959-ben került kapcsolatba a motorsporttal. 

Az első löketet a Kelet-Angliában szolgáló amerikai katonáktól kapta, akik a II. világháború után használaton kívülre kerülő légibázisokon rendeztek gokartversenyeket. Kennek annyira megtetszett a dolog, hogy hamarosan épített egy gokartot a fiának, David Clealnek, aki szép eredményeket ért el a helyi futamokon. 

A brit gokartsport elképesztő fejlődésnek indult, az egekbe szöktek a költségek, így az olyan lelkes, de kis pénzből versenyző figurák, mint Clealék, hamar a partvonalon túlra kerültek. Maradt a civil élet.

essex-bodies.jpg Fotó: Essex Bodies Ltd.

Megalapították cégüket, az Essex Bodies-t, amely a legkülönbözőbb haszongépjárművek átépítésével foglalkozik. Készítenek lószállítót, lakóautót, motorhome-ot és autósport szállítóautót is. Amit az ügyfél igényel. Ezzel a háttérrel 1990-ben újra elkezdhettek versenyezni. David a következő négy év mindegyikében nyert valamilyen bajnokságot, és harmadik lett a National Masters döntőn.

David nagyobbik lánya, Paula, Warren Kenthez ment feleségül, akiről hamarosan szintén kiderült, van érzéke a kormánytekergetéshez. Ő már kilépett a gokartok világából, és elkezdett versenyautókkal menni, szintén nem eredménytelenül: az utolsó évében második lett a Eurocar V8 sorozatban. 

Ezekben az időkben, egészen pontosan 1999-ben született meg Lewis Kent, akit már hét éves gokartba ültettek. Öccsével, Bradley-vel végigjárták a helyi pályákat, eljutottak az EB-re és a VB-re is, sőt, Lewis indult Las Vegasban a USA Supernationals-en. 

Lewis-kent-fiesta.jpg Fotó: Essex Bodies Ltd.

Lewis Kent 2015-ben ült át autóba, és az első évében hatodik lett a Fiesta Junior bajnokságban. 2017-ben fellépett a felnőttek közé, ahol egyből futamot tudott nyerni, és második lett az összetettben. 2018-ban aztán nemzetközi szinten is megismerték, a családi csapattal ugyanis bekerült a TCR UK mezőnyébe, ahol az első évben ötödik (két dobogó), a másodikban pedig második (3 győzelem, 6 dobogó) lett. 

Tavaly a TCR Europe-ban is kipróbálta magát, Spa-Francorschamps-ban ismerkedett meg közelebbről a nemzetközi mezőnnyel. 

Ilyen előzmények után tényleg nagy ugrás lesz a WTCR, ám rendkívüli időket élünk, és ki tudja, mikor lesz erre újra lehetőség. Az Eurosport Events most lehetővé tette az egyautós csapatok indulását, sőt, úgy tűnik, személyesen is meghívott egyes istállókat. 

A bejelentés időzítése még egy szempontból emlékezetes: most ünnepli születésnapját az egyik alapító, David Cleal. Ritka szép ajándékot adhatott magának. 

lewis-kent-tcr-uk-arc.jpg Fotó: TCR UK

Hozzászólások