WTCC - Egy lista, amin Guerrieri megelőzte Michelisz Norbit
Egy lista, amin Guerrieri megelőzte Michelisz Norbit
Fotó: fiawtcr.com

Egy lista, amin Guerrieri megelőzte Michelisz Norbit

LantiLanti
2019/12/30 14:09

A kizárólag túraautózásra szakosodott TouringCarTimes honlap újságírói idén is összerakták a saját 30-as toplistájukat, amelyen a szakág legjobbjait állították sorba, bajnokságtól függetlenül. 

Az angol nyelvű oldal szerkesztői a WTCR-t megnyerő Michelisz Norbit a negyedik legjobbnak látták, ám ennél is érdekesebb, hogy náluk a legyőzött Esteban Guerrieri megelőzte a magyar pilótát. 

Az indoklás szerint elsősorban azért billent a mérleg az argentin felé, mert ő csapattársak segítsége nélkül volt végig harcban a világkupa győzelemért, és szerintük, ha Mikel Azcona nem löki ki a harmadik sepangi futamon, könnyen lehet, hogy vertnek tűnő helyzetből is megnyeri az összetettet. Íme az indoklás:

"Bár a bajnoki címről lemaradt, erős érvek szólna amellett, hogy Guerrieri legyen a WTCR-mezőny idei klasszisa. Kivételesen jó formában volt a szezon elején, és nagyszerűen versenyezte végig a 2019-es évet" - írja a TCT.
"A pole-ból nyert az első versenyen Marrakeshben, majd győzött Zandvoortban és Suzukában is. Elképesztő első kört hozott össze a fordított rajtrácsos második sepangi futamon esőben, és majdnem elvette a bajnoki címet Michelisz Norbitól."

9c23c13a661a41f42664c7fd896cda1b.jpg

"Hyundai-os riválisával ellentétben Guerrieri nem hagyatkozhatott a csapattársai segítségére, de végül így is majdnem a csúcson kötött ki. Ha nincs az a szerencsétlen lökés Mikel Azconától a döntő futamon, könnyen lehet, hogy hozzá kerül a bajnoki cím. És az, amilyen méltósággal viselte a vereséget, szintén megmutatja, milyen kiemelkedő sportember."

Michelisz Norbi értékelésében a honlap kiemeli, hogy személyében méltó bajnoka lett a Túraautó Világkupának

"A 2019-es év elején nem ő volt a leggyorsabb, de fokozatosan rakta össze a szezonját. Kulcsfontosságú volt az első győzelem a Nordschleifén, és az év második felében ő nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt a mezőnyben. További győzelmeket ért el Vila Realban, Ningbóban, Suzukában és az őrült sepangi idényzárón."
"Michelisz csapata, a BRC többször is a vádaskodás kereszttüzében találta magát idén a vitatható csapattaktikák miatt. Ez végül abban csúcsosodott ki, hogy Nicky Catsburg megkapta a WTCR történetének első eltiltását, miután belement Yvan Mullerbe.

8bd9679bafce2b7e6caeebe8119086a5.jpg

"Michelisz viszont nem tört össze az egyre növekvő nyomás alatt, és domináns teljesítményt nyújtott száraz pályán, amikor igazán forró volt a talaj a lába alatt. Egy méltó új bajnok, aki végre megnyerte a címet a szívszaggató 2017-es év után, amikor kicsivel maradt le a világbajnoki elsőségről."

Érdekesség, hogy amikor 2017-ben Norbi kikapott Thed Björktől, akkor a TCT-nél a magyar pilótát látták jobbnak a svédnél.

A lista élére a BTCC-t megnyerő Colin Turkington került, a második pedig a Supercars bajnok Scott McLaughlin lett.

A többi WTCR-pilóta helyezése: 

8. Johan Kristoffersson
9. Yvan Muller
13. Mikel Azcona
17. Thed Björk
19. Néstor Girolami
24. Kevin Ceccon

De ha már a listáknál járunk, Norbi idén az Autosport magazin rangos top50-es táblázatára is felkerült, egészen pontosan a 44. helyre. A világ egyik legelismertebb szaklapja is kiemeli, csapata mindenkit alárendelt annak, hogy a magyar pilóta nyerjen, de szerintük Norbi kiérdemelte ezt.

"Igen, a BRC már a negyedik hétvégén kijelölte őt első számú versenyzőnek, de szó sincs róla, hogy Michelisz ezt ne érdemelte volna meg. Odáig is háromszor állt a dobogón, és a csapat belé vetett hitét két, mindenféle külső segítség nélküli győzelemmel hálálta meg a következő két fordulón" - írja az Autosport. 

19cdd28bc57c617e8b59b4b138d432cd.jpg

Az Autosport azt is kiemeli, hogy Norbi öt évvel az első WTCC szezonja előtt még szimulátorversenyző volt, és Zengő Zoliról sem feledkezik el. Zárásként pedig megemlítik, a magyar pilótát mostanáig kevesen tartották annyira sokra, mint amilyenek a képességei valójában. 

Az Autosport listájára a WTCR-ből még Esteban Guerrieri fért fel, aki 48. lett. Az első helyre itt Lewis Hamilton került, megelőzve Max Verstappent és a WRC-bajnok Ott Tanakot. A legjobb klasszikus túraautósként McLaughlin zárt a 14. helyen.

VÉLEMÉNY: kétségtelen, hogy az ausztrál Supercars sorozat egy rendkívül nívós bajnokság, de el lehet vitatkozni azon, hogy tényleg 30 hellyel többet ér-e egy ott megszerzett bajnoki cím a Túraautó Világkupánál? McLaughlin a TCT-nél is Norbi elé került, de itt a különbség talán kicsit túlzó... Tegyük hozzá, a brit szaklap szíve mindig is előszeretettel húz kicsit az angolszász irány felé. 

Hozzászólások