WTCC - Egy Európában kicsit elfeledett sztárpilóta is indul Sepangban
Egy Európában kicsit elfeledett sztárpilóta is indul Sepangban
Fotó: Formula Nippon

Egy Európában kicsit elfeledett sztárpilóta is indul Sepangban

LantiLanti
2019/12/08 10:34

Még a felkészülés hajrájában is bővült a WTCR sepangi idényzárójának mezőnye: szabadkártyásként csatlakozik Michelisz Norbiékhoz Joao Paulo de Oliveira, aki a japán motorsport egyik nagy sztárja. 

A 38 éves brazil versenyzőt óriási tisztelet övezi Japánban, hol szinte már mindent megnyert, amit csak meglehetett az elmúlt évek során.

JP, ahogy második hazájában hívják, Sao Paulóban született, odahaza győzött a Formula Ford és a Formula Chevrolet bajnokságban, majd fellépett az F3-ba. Ahol szép sorjában jöttek az újabb sikerek. 99-ben a dél amerikai sorozatban lett bajnok, 2003-ban a német, 2005-ben pedig a japán bajnokságot nyerte meg. 

Tehetségére akkor még az F1-ben is felfigyeltek: tesztlehetőséget kapott a Williamstől, akikkel egy napot mehetett Valenciában. Ám végül maradt Japánban. 

És ezen a ponton dőlt el a pályafutása. Az, hogy valószínűleg öreg koráig lesz lehetősége versenyezni, és megbecsülés veszi majd körül (a japánok nem felejtik azokat, akik sikereket hoztak nekik), de az is, hogy nem lesz világhírű pilóta. 2006-ban Oliveira gyári szerződést kapott a Nissantól, és szinte az egész pályafutását náluk töltötte.

2010-ben megnyerte a "japán F1-et" a Formula Nippont (ma már Super Formula), ahol később volt összetett második és harmadik is. 78 versenyen tízszer győzött és 24-szer állt a dobogón. 

EK2gt7SWkAAF8Pb.jpg

A Super GT-ben is közel járt a nagy sikerhez, 2015-ben az utolsó hétvége előtt még vezette a bajnokságot váltótársával, Hironobu Yasudával, de végül a motegi idényzáró után a második helyre szorult Ronnie Quintarelli és Tsugio Matsuda mögé. 

A Super Formulában utoljára 2016-ban ment teljes szezont, és futamot is nyert. A SuperGT-ben tavaly még a top kategóriában versenyzett a Kondo Racinggel, idén viszont átkerült a GT300-ba, és hosszú idő után Nissan helyett egy Aston Martint vezetett. 

JP sosem túraautózott rendszeresen, egyszer viszont már találkozhattunk vele, 2009-ben szintén vendégpilótaként indult a WTCC-ben. Japánban kapott egy benzines SEAT Leónt a SUNRED csapattól, ami akkor minden volt, csak versenyképes nem. Az időmérőn 21. lett, a futamokon pedig egy 23. és egy 19. hely jött össze.

Sepangban a KCMG készít fel számára egy Honda Civic Type-R TCR-t. Idén több GT-versenyen is ment velük, többek között a Nürburgring 24 óráson és a Kyalami 9 óráson. A csapattulajdonos Paul Ip szerint nem csak gyorsasága, de a pontos részletekig menő visszajelzései is nagyon hasznosak voltak. Ez amúgy JP egyik védjegye. 

A brazil mellett további három szabadkártyás indul Sepangban: a MotoGP pilóta Hafiz Syahrin, Mitchel Cheah és Douglas Khoo. 

Hozzászólások