WTCC - Drága-e nekünk a WTCC?
Drága-e nekünk a WTCC?
Fotó: WTCC Media

Drága-e nekünk a WTCC?

LantiLanti
2014/11/28 12:20

Hogy őszinte legyen, a hungaroringi WTCC futam anyagi vonzatai, illetve az, hogy ezek az összegek pontosan kinek a pénztárcáját soványítják, sosem érdekeltek túlságosan. Annyira biztosan nem, hogy utánajárjak, eddig pedig még senki nem térdelt le elém az utcán könyörögve, hogy hadd mondja el. Inkább minden évben csak örültem, hogy van, és reménykedtem benne, hogy a következő évben is lesz.

Tegnap azonban megjelent egy számadat a 444.hu-n, ami egyébiránt a Magyar Közlönyből származik, és kiváltott némi háborgást a kommentelők örökké békétlen tömegeiben. Mivel jelenleg kevés dologról lehet írni (amíg nem sikerül Norbit elérni), gondoltam, megnézem, pontosan mit is adnak nekünk a rómaiak, és ez mennyire számít soknak vagy éppen kevésnek.

A közlemény egy kalap alá veszi a május elsejei belvárosi Nagy Futamot és a WTCC magyarországi fordulóját, és az szerepel benne, hogy a miniszterelnök 500 millió forint elkülönítésére szólítja fel a nemzetgazdasági minisztert erre a célra.

Az első mondatban megfogalmazott ok miatt fogalmam sincs, ebből mennyi megy majd a városi hacacáréra, és mennyi a hungaroringi futamra, úgyhogy legyünk igazságosak, és felezzük el az összeget. Eszerint tehát a magyar költségvetésnek 250 millió forintjába kerül a WTCC futam megrendezése. Ebben nyilván benne van a jogdíj, és gyaníthatóan a lebonyolítási költség is, mivel a túraautó VB fordulót az állami kézben lévő Hungaroring Sport Zrt. szervezi.

250 millió forint egyetlen rendezvényre nem kevés pénz, főleg, ha a havi fizetésünkhöz viszonyítjuk. Még inkább nem kevés, ha átszámoljuk dobozos sörre. Ám ezt az összeget természetesen helyén kell kezelni, azaz a többi sportra fordított állami juttatás között.

Ezzel megint olyan területre tévedünk, ahol járatlan vagyok, így hát feltúrtam az internetet, és kerestem néhány adatot arra nézve, mely sportágakban mennyit költ a magyar állam. Most jönnek majd sokak számára vérlázító számok, amelyek mind a haza labdarúgás feneketlen kútjában várnak az üdvözítő csobbanásra örök szabadesésre kárhoztatva. Meg egyéb olyan összegek, amik segítségével mindenki eldöntheti, sok-e 250 millió a WTCC futamra.

Kezdjük azzal, ami a leginkább témába vág: az állam 2014-ben nagyjából kilenc milliárd forintot költött az F1-es futam jogdíjára, ami ugye 36-szorosa a WTCC-re "elvert" összegnek. Nyilván a két sportesemény járulékos hozadéka nem említhető egy lapon, de vajon hoz-e 36-szor annyit az országnak a Forma-1, mint a túraautó verseny. Ha igen, az még mindig csak annyit jelent, hogy az utóbbira kiadott pénz pontosan annyira éri meg, mint az előbbire.

Michelisz_hun_dobogo_12

A SportGéza cikke szerint a sportnak jutó teljes állami támogatás idén 168,6 milliárd volt (TAO-val együtt), ami 676-szorosa a WTCC futam költségeinek. Vajon joggal állíthatjuk-e, hogy ez a sportesemény kiteszi a teljes magyar sportélet 1/676-od részét? Ha igen, akkor megérte.

Arról sajnos nem találtam adatot, hogy stadionépítéssel és minden mással együtt összesen mennyi pénz megy a labdarúgásba, de van egy-két adat, ami szemléltetésnek megteszi. Összesen 20 milliárdot költenek  stadionrekonstrukcióra, a bajnokságban jelenleg tök-utolsó Haladás akadémiájára pedig 2.5 milliárd jut, de mondok jobbat is. A sportmarketing.hu írása szerint idén 300-300 millió forint támogatásban részesült az UTE, az MTK és Vasas, a hivatalos indoklás szerint "a 2014. évi sportszakmai többletfeladatok" támogatásaként. Ebből a pénzből három és fél évre lehetne biztosítani a WTCC futamot Magyarországon.

De hagyjuk a magyar labdarúgás ingoványát. 2021-ben úszó világbajnokságot rendezünk, erre 20 milliárd forint állami pénz jut, ami 80 WTCC futamnak felel meg. Ebből hét évre megvehetnénk a komplett Túraautó Világbajnokságot, és minden futamot a Hungaroringen rendeznének. De a 2020-ig megfogalmazott sportfinanszírozási stratégia például évi közel kétmilliárdot ad a judónak is, ami ugye kereken 8 WTCC futam a Hungaroringen. Vagy említsem a sportlövőknek adott évi közel egymilliárdot? És még hosszasan lehetne sorolni.

Hun_tele_lelato

Nem áll szándékomban azon vitatkozni, hogy mely sportág ér kevesebbet vagy többet. Van, akinek az úszás a szívügye, van aki egy ázsiai judótorna kedvéért húzza fel hajnalra az ébresztőórát, és akadnak, nem is kevesen, akiknek a labdarúgás jelent örömet. Virágozzék száz virág, ahogy Mao Tse-tung annak idején meghirdette reformprogramját. Engem például a versenybenzin szaga, a motorok hörgése, és a légkulcsok recsegése tesz boldoggá... És ahogy én nem sajnálom a 20 milliárdot az úszóktól, vagy az 5 milliárdot, amit a győri sportcsarnok építésére költöttek, úgy szeretném, ha más sem sajnálná azt a 250 milliót a WTCC-től.

Mert rajtam kívül még van kb. 60 ezer ember, aki egész évben azt a bizonyos hétvégét várja, arra tartogatja a pénzét, a szabadságát és a szülői igazolást a gyereknek (a péntek is kötelező :D), és nem tudom, hány focimeccs, hány judo torna, hány úszó- vagy sportlövő verseny hoz össze ennyi embert néhány nap alatt Magyarországon.

Az autósport már csak ilyen, itthon sajnos nincs rangos hazai bajnokság (nem is nagyon jut állami támogatás a sportágnak), így ebben a műfajban két-három csúcsrendezvény jelenti az egész szezon krémjét, és ezek közül a WTCC futam az egyik legfontosabb. Arról nem is beszélve, hogy van egy Michelisz Norbink...

Úgyhogy kedves nemzetgazdasági miniszter, részemről csak nyugodtan zárolja azt az 500 milliót, mert ez biztosan jó helyre kerül, és biztosan sok embernek szerez majd örömet.

Hozzászólások