WTCC - Dahlgrent hazahívják Ausztráliából
Dahlgrent hazahívják Ausztráliából
Fotó: V8 Supercars

Dahlgrent hazahívják Ausztráliából

LantiLanti
2014/11/21 11:27

Itt az újabb jel, hogy a Volvo kőkeményen belekezdett az S60 WTCC-s változatának fejlesztésébe: a TouringCarTimes beszámolója szerint a svéd gyártó korábbi Túraautó VB-s versenyzőjét, Robert Dahlgrent hamarosan visszahívják Ausztráliából, ahol idén a V8 Supercars bajnokságban ment a márka gyári pilótájaként.

A sorozatból még egy forduló van hátra, december első hétvégéjén Sydneyben zárul a bajnokság, ahol Dahlgren még rajthoz áll, után viszont visszatér Európába, és a Volvo egy másik pilótát igazol majd a helyére.

A 34 éves svéd versenyző számára nem a várakozásoknak megfelelően alakult az ausztráliai vendégeskedés, legjobb eredménye egy 13. hely lett Surfers Paradise-ból, de akkor Greg Ritterrel osztozott az autón. Legjobb egyedül elért helyezése egy soványka 16. hely volt. Ám nem árt megjegyezni, nem ő az első, és valószínűleg nem is az utolsó európai pilóta, akinek meggyűlik a baja az ausztrálok túraautó bajnokságával. Éppen ezért szidás helyett dicséretet kapott búcsúzóul.

"A GRM csapat nagyon hálás Robertnek azért a professzionalizmusért és segítségért, amit az elmúlt 12 hónapban hozott hozzánk. A puszta versenyeredményei nem tükrözik azt a rendkívül értékes munkát, amit elvégzett; tanácsai és a pályán kívül végzett tevékenysége nélkül biztosan nem tartanánk itt. Robert egy nagyszerű mérnök-elme, aki jól ismerte a Volvo és a Polestar működési elveit, így komoly segítséget nyújtott abban, hogy a Volvo gyári csapatává válhassunk. Feleségének, Ninának, és két kis gyermekének, valamint neki is a legjobbakat kívánjuk most, hogy visszatér Svédországba" - fogalmazott a Volvo ausztráliai programját futtató csapat vezetője, Garry Rogers.

Robert Dahlgren

Míg Dahlgren nem igazán talált magára a V8 Supercarsban, addig csapattársa, Scott McLaughlin többszörösen is bizonyította, jó autót fejlesztett a Volvo és a Polestar. A mindössze 21 éves új-zélandi pilóta négyszer győzött az S60-nal, kilencszer állt a dobogón, és ötödik lett a bajnokságban egy újonc technikával. Ezek a sikerek Dahlgrent is boldoggá teszik.

"Nagy élmény volt egy ilyen eredményes bemutatkozó szezon részese lenni a V8 Supercarsban. Büszke vagyok arra, hogy szerepet játszattam az új autó és a motor fejlesztésében, és hogy én lehettem az összekötő kapocs Göteborg és Melbourne között. A V8 Supercars kétségtelenül a világ egyik legjobb bajnoksága, és szép emlékekkel hagyom el Ausztráliát" - tette hozzá Dahlgren.

Bár a Volvo hivatalosan nem indokolta svéd versenyzője hazahívását, nem nehéz kitalálni, hogy az új WTCC-s autó fejlesztésében kívánják kamatoztatni Dahlgren tapasztalatát. Az utóbbi években ő volt az egyetlen Polestar pilóta, aki tartósan versenyzett a világbajnokságon, 2011-ben teljes szezont futott a C30-cal, azt megelőzően pedig négy éven át minden esztendőben vendégszerepelt egy-két versenyen.

"A Göteborg és Melbourne között zajló fejlesztési folyamatokban a vártnál is magasabb tempóval és színvonalon dolgozott. Most viszont újra itthon lesz szükségünk Robertre egy induló projektben" - titokzatoskodott Christian Dahl, a Polestar ügyvezetője.

Hivatalos bejelentés ugyan még nem történt, az általános vélekedés szerint viszont a Volvo 2016-ban indítaná el gyári programját a WTCC-ben, ám a Hondához hasonlóan már a következő szezon végén tesztelné az autót néhány ázsiai futamon.

Hozzászólások