WTCC - Még egy márka jelenléte vált biztossá az idei WTCR-mezőnyben
Még egy márka jelenléte vált biztossá az idei WTCR-mezőnyben
Fotó: Cupra Media

Még egy márka jelenléte vált biztossá az idei WTCR-mezőnyben

LantiLanti
2020/05/14 12:51
A Cupra vadonatúj TCR-autót épített a 2020-as évre, amely a pletykák szerint már sokkal kifinomultabb és fejlettebb, mint az elődje, ám nemrég olyan hírek láttak napvilágot, hogy a márkának nem lesz autója a Túraautó Világkupán.

Egy ma kiadott sajtóanyagban viszont Jaime Puig, a Cupra Racing igazgatója kijelentette, már idén is biztosan láthatjuk az új Cupra León Competiciónt a WTCR-ben és a többi fontosabb TCR-sorozatban is.

"Az elmúlt évekhez hasonlóan a Cupra továbbra is támogatni fogja az ügyfeleit mérnöki és technikai háttérrel, ám mivel ezekben a bajnokságokban nincsenek gyári csapatok, a jelenlétünk az ügyfelektől függ. A WTCR és a többi sorozat esetében is várnunk kell még a végleges programra, és arra, pontosan hány Cupra León Competición lehet ott a pályán" - mondta Puig.
"Azt azonban már most megerősíthetem, hogy a fontosabb bajnokságokban, mint a WTCR, a TCR Europe, a TCR Skandinávia, a TCR Olaszország, a TCR Németország, a VLN és a 24h Series, biztosan lesz olyan csapat, amely az új modellünkkel vesz majd részt."

A Cupra régebbi autóját tavaly két csapat versenyeztette a világkupán: a Comtoyou Racing és a PWR Racing. Előbbi már bejelentette, idén csak Audikat indít, utóbbi pedig úgy tűnik, inkább a skandináv bajnokságra és az elektromos versenyzésre irányítja a figyelmét. Bár hivatalosan nem zárták ki a WTCR-t

A Cupra váratlan döntést hozott a WTCR-rel kapcsolatban | Eurosport

Az Audi, a Volkswagen és a Romeo Ferraris után egy negyedik gyártó is bejelentette, 2020-ban nem lesz gyárilag támogatott privát csapata a WTCR Túraautó Világkupában. A többi márkával ellentétben a spanyolok szerettek volna jelen lenni a bajnokságban; döntésüket a koronavírus okozta válsággal indokolják.

2020-ban tehát valószínűleg új csapat vagy csapatok versenyeztetik majd a Cupra León Competiciónt a globális bajnokságban, ám lehetnek visszatérő pilóták tavalyról. A kiváló bemutatkozó szezont produkáló Mikel Azcona például még mindig a spanyolok versenyzője.

"Azcona továbbra is a márka pilótája, ezért részt vesz a Cupra León Competición tesztelésében és fejlesztésében. A szezonjáról viszont még nem született döntés. Ezekben a napokban is 100%-os készenlétben van, és virtuális versenyeken indul, ahol nagyon jó eredményeket ér el."

Puig elmondta, nagyon jó volt az új TCR-autó fogadtatása, rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, pedig a gép még egy métert sem versenyzett. A rendelések terén sem állnak rosszul, ám a jelenlegi helyzetben a gyártás nem egyszerű.

"Decemberben indítottuk el az online előrendelést - túraautó esetében mi csináltuk ezt először - és már több mint 30 igény futott be. Ez is jól mutatja, az ügyfelek mennyire megbíznak a Cuprában, amely a legeredményesebb TCR-márka. Csak 2019-ben 70 futamgyőzelmet szereztünk."

Kegyetlen jól néz ki a csütörtökön bemutatott új Cupra TCR | Eurosport

Február 20-án két új versenyautót mutatott be a Cupra, a SEAT sportos almárkája a benzines TCR autó frissített modelljével, és a teljesen elektromos hajtású Cupra e-Racerrel állt a nyilvánosság elé. Ami a benzines vonalat illeti, a Cupra számít a kategória legrégebbi márkájának, és a kezdetek óta nem sok változtatás történt az autón, úgyhogy itt volt az idő némi frissítésre.

"Az első Cupra León Comeptición autókat június végén tudjuk leszállítani, lépcsőzetes időbeosztás szerint. Az európai ügyfelek prioritást élveznek majd, és azután tervezzük kiszolgálni a távolabbi piacokat."

Az idei év különleges a márka számára, hiszen először versenyeztetik majd együtt a régi Cupra TCR-t és az új Cupra León Competiciónt. Puig elmondta, a korábbi verzióval már komoly tapasztalataik vannak, és kifejlesztettek egy olyan rendszert, amivel távolról, számítógépen keresztül is el tudják érni az autókat. A zárt kapus versenyeken ez nagy segítség lehet. 

Ami az új autót illeti, azzal még alig vannak tapasztalataik, így az első versenyeken mindenképpen személyesen akarnak jelen lenni a Cupra szakemberei. Amennyiben ez nem lesz lehetséges, a fent említett szoftver ennél a modellnél is használható. 

Hozzászólások