WTCC - 16 éves koráig nem dohányzott, ezért lehetett versenyző Nicky Catsburg
16 éves koráig nem dohányzott, ezért lehetett versenyző Nicky Catsburg
Fotó: Hyundai Motorsport

16 éves koráig nem dohányzott, ezért lehetett versenyző Nicky Catsburg

LantiLanti
2020/07/09 15:19
Az autóversenyzés világába sokszor nehezebb bejutni, mint bent maradi, hiszen néha nagyon vastag az az üvegplafon, amit át kell törni, ha valaki profi pilótává szeretne válni.

Ezért van, hogy a bátrak és szerencsések a legkülönbözőbb módon törtek maguknak utat, és van köztük egy-két kifejezetten érdekes sztori. Például Nicky Catsburgé, aki azért kapott egy lehetőséget az apukájától, mert 16 éves koráig nem gyújtott rá.

A holland pilóta a Fast Talk presented by Goodyear podcast sorozatban beszélt arról, hogyan került kapcsolatba az autókkal, a motorsporttal, és miként jött az első lehetőség az életében. 

"Egész korán kialakult a kapcsolat az autókkal, hiszen az apukámnak autós vállalkozása volt. De mivel két bal kézzel születtem, sosem hívott segíteni a javításban vagy összeszerelésben. Csak vezethettem. Sajnos még mindig két bal kezem van, azaz nem sokat konyítok az autókhoz. Csak vezetem őket" - mesélte Catsburg.
"Mivel apukám nagyon elfoglalt volt a cég miatt, sosem maradt ideje, hogy elmenjünk gokartozni, ezért ez számomra teljesen kimaradt. Heti háromszor fociztam gyerekként, és nem gondoltam, hogy valaha a motorsport lesz a munkám."

Catsburg-elso-futam.jpg Catsburg szerint ez a kép szinte biztosan az első versenyén készült

"Elég későn, 14 évesen ültem először gokartban, amikor a testvérem elhívott terem-gokartozni. Ez azért nem hasonlítható össze a profi, szabadtéri gokarttal. De egyből beleszerettem, és ez volt a vég kezdete."

Hamarosan annak is eljött az ideje, hogy az egyszerű örömgokartozáson túl alaposabban is megismerje a versenyzés világát, és ehhez mindössze 16 éven át kellett nemet mondania... a cigire. 

"Két lány- és egy fiútestvér mellett nőttem fel, és volt egy szabály a családunkban: ha 16 éves korodig nem gyújtasz rá, a 16. születésnapodra kapsz egy nagy ajándékot. Emlékszem a bátyám egy robogót kért, a lánytesóim pedig talán kaptak egy szép összeget, amiből elmehettek shoppingolni. De erre már nem emlékszem."
"Először én is robogót szerettem volna, de aztán meggondoltam magam. Azt mondtam apámnak, meg akarok tanulni versenyezni, el szeretnék végezni Zandvoortban egy versenyzőiskolát. Emlékszem, ott működött a Bleekemolen versenyzőiskola. Így kerültem először a versenypályára."

Így indult Michelisz Norbi tavalyi szárnysegédjének pályafutása. A szokásokkal ellentétben nem formaautóval, hanem túraautóval kezdett, egy SEAT-tal indult a holland hosszútávú sorozatban. Aztán bejárta a fél világot...

Hozzászólások