WTCC - Björk elmondta, miben fejlődött Norbi ellen
Björk elmondta, miben fejlődött Norbi ellen
Fotó: fiawtcr.com

Björk elmondta, miben fejlődött Norbi ellen

LantiLanti
2018/04/04 14:18

Az elmúlt évek legizgalmasabb Túraautó VB szezonját nyerte meg tavaly Thed Björk, a svéd pilóta csak az utolsó hétvégén biztosította be elsőségét, a rengeteg balszerencse által sújtott Michelisz Norbival szemben.

Elvakultság lenne azt gondolni, hogy a volvós versenyző egyedül az égieknek köszönheti a világbajnoki címet, hiszen tapasztaltsága ellenére is sokat fejlődött tavaly, és még többet tett azért, hogy a végén az övé legyen a legtöbb pont a táblázaton.

A WTCR barcelonai tesztjén sok mindenről beszélgettem vele, szóba jött a család, a fejlődés, az idei program, és az is, hogy szerinte mi lehet a döntő tényező az első világkupa szezonban. Elsőként azt kérdeztem tőle, változott-e az élete világbajnokként, és például a gyermekei hogyan fogadták, hogy apa feljutott a csúcsra.

"A lányom 11 éves, és már a katari versenyek előtt küldött nekem egy üzenetet, hogy „apa, te vagy a legjobb a világon”. Szerencsére ez azóta sem változott. A fiam viszont csak most áprilisban lesz két éves, úgyhogy ő még keveset érett ebből. Imádja a versenyautók, különösen a MonsterTruck-okat, Villám McQueent, de fogalma sincs arról, hogy az édesapja világbajnok. Az élet viszont nem sokat változott" - mondta Björk a WTC Blognak.

"A tavalyi év nagyon nehéz volt abból a szempontból, hogy közel 30 hetet töltöttem távol a családomtól a versenyek és a tesztek miatt. Rengeteg energiát emésztett fel a világbajnokság megnyerése. Nagyon jó érzés volt, hogy Katar után egy hosszú szünet következett, és egészen mostanáig egyáltalán nem ültem autóba."

"Ami a szakmámat érinti, ott természetesen érzem a változást, sőt, egy kicsit még mindig szokatlan érzés, hogy a versenyzőtársak világbajnokként néznek rám. Nagyon kellemes érzés, amit mindig magammal vihetek. Ettől jobb versenyző is lettem, hiszen már tudom, képes vagyok megküzdeni azokkal a kihívásokkal, amik egy bajnoki cím megszerzésével járnak."

Björk 36 évesen, közel 20 év tapasztalattal a puttonyában lett világbajnok, ám elmondása szerint még tavaly is volt mit tanulnia.

"Egy területen sikerült sokat fejlődnöm. Megtanultam, hogy minél nagyobb a nyomás, minél fontosabb a soron következő verseny, annál higgadtabbnak kell lennem, mert csak akkor vagyok képes jól teljesíteni. Ezen dolgoztam tavaly, hogy nyugodt tudjak maradni, és működött. Nem egyedül értem el ez, egy speciális szakemberrel dolgozom minden verseny előtt, mentális tréningeken veszek részt. Az igazi kihívás viszont az, hogy a tanultakat át tudjam ültetni a valóságba."

Az elmúlt két évet a Volvo gyári pilótájaként töltötte a WTCC-ben, idén viszont az Yvan Muller Racinghez került, ahol egy Hyundai i30 N TCR-el versenyez majd. Így is lesznek azonban ismerős arcok a boxban, hiszen a pletykák igazak, elég sokan dolgoznak majd a Cyan Racing emberei közül a négyszeres világbajnok csapatának.

"Valóban van néhány svéd szerelő, aki a Cyan Racingtől csatlakozik hozzánk, ezt mindenki látni fogja, ha körbenéz a boxban, de például új mérnököt kapok az idei évre, aki se nem svéd, se nem francia, hanem brit. Sok ismerős arc lesz, de az egész mentalitás teljesen más. Tavaly mi fejlesztettük az autót, pontosan olyanra, amilyenre szerettük volna. Most viszont egy ügyfélautóval megyünk, majd, amihez nekünk kell alkalmazkodni."

"Mivel már nem versenyzünk Volvókkal, idén a Cyan Racing alkalmazottja lettem, tőlük kapom a fizetésem, és ők adtak kölcsön az Yvan Muller Racingnek. Emellett a Svéd GT-bajnokságban is versenyezem majd egy Lotus Evora GT4-gyel, amelyben Richard Göranssonnal váltjuk egymást Károly Fülöp herceg mellett."

A svéd versenyző az utóbbi 5-6 évben TC1-es vagy ahhoz hasonló túraautókkal versenyzett, így az idei év felér majd egy kisebb időutazással.

"2012-től mostanáig folyamatosan gyorsabb, erősebb, nagyobb leszorítóerővel működő túraautókat vezettem. Ez az időszak viszont lezárult, mostantól olyan gépekkel megyek majd, amik sokkal jobban hasonlítanak a korábbi versenyautóimhoz. Ilyen szempontból kicsit elő kell majd túrni a régi emlékeket."

Sokak szerint a TCR az erőszakosságról szól majd, Björk viszont nincs erről teljesen meggyőződve.

"Nem gondolom, hogy az agresszivitás lesz a döntő. Szerintem, ha gyors vagy, az mindig kifizetődő, a pontokat a gyorsaságért adják. Egyelőre viszont nagy a bizonytalanság, nem ismerjük a BoP-t, úgyhogy nehéz megmondani, milyen tényezők dönthetik el a bajnokság sorsát. A BoP? A különböző vezetési stílusok? Az agresszivitás? Egy biztos, ha a kiegyensúlyozottság, akkor ott leszek az elejében, mert abban jó vagyok."

Természetesen a pletykákban fel-feltűnő volvós TCR programról is kérdeztem... Nem lettem okosabb.

"Egy dolgot tudok mondani, jelenleg csak az Yvan Muller Racing és a WTCR érdekel. Eddig még semmilyen más TCR autót nem teszteltem, úgyhogy én is várom a híreket."

Hozzászólások