WTCC - Bennani: sokat fejlődtünk a nyáron
Bennani: sokat fejlődtünk a nyáron
Fotó: WTCC Media

Bennani: sokat fejlődtünk a nyáron

LantiLanti
2015/09/22 20:19

Moteginben egy igen hosszú böjtidőszak ért véget Mehdi Bennani számára, a marokkói pilóta a tavaszi marrakeshi hétvége óta először tudott bekerülni a legjobb ötbe az időmérő edzésen. Akkor a második, ezúttal a negyedik helyet szerezte meg az egykörös Q3-ban.

Bennani útja most Japánból egy számára igen kedves pályára, Sanghajba vezet, egy évvel ezelőtt ugyanis itt szerezte meg pályafutása első WTCC-s futamgyőzelmét, akkor még a Proteam istálló színeiben egy Honda Civic-kel.

Azóta sokat változott a világ, az afrikai pilóta Citroënre váltott, ám a várt eredmények egyelőre elmaradtak, mostanáig egy kicsit még halványabban is teljesített a sokkal erősebb C-Elysée-vel, mint tette azt a Civic-kel. Ennek több oka is lehet. Egyrészt a pletykák szerint a francia autót egyáltalán nem könnyű vezetni (erről Bennani is mesélt az első teszt után), másrészt csapata, a Sebastien Loeb Racing első évét tölti a világbajnokságon. Bizonyára sokat segít, hogy szoros a kapcsolat a gyári Citroën alakulattal, de vannak dolgok, amiket nem lehet megúszni.

Száz szónak is egy a vége, úgyhogy beszéljenek inkább a számok. Bennani jelenleg 11. a bajnokságban, 60 megszerzett ponttal. Tavaly ilyenkor ugyanúgy 11. volt, 59 ponttal, de már rendelkezett egy dobogós helyezéssel, amit idén eddig nem mondhat el magáról. Mindezt lényegesen több pénzért.

A marokkói versenyző azonban nem csügged, és bízik benne, a Japánban látott jó időmérős szerelés nem csak egy felvillanás volt a részükről.

"Jó érzés volt ismét bekerülni a top5-be az időmérőn, mert ez jól mutatja a tempónkat. Összességében nem is meglepő, hiszen a csapat rengeteget dolgozott a nyári szünetben, és ennek köszönhetően sokkal tisztább lett a kép a C-Elysée-vel kapcsolatban. Ez az első közös évünk, úgyhogy időre van szükségünk, míg finomhangoljuk a részleteket" - fogalmazott Bennani.

Sanghajt Ma Qing Hua-hoz hasonlóan ő is kifejezetten nehéz pályának tartja, ahol nem könnyű megtalálni az autó tökéletes beállítását.

"A tempós kanyarokban szükség van a leszorítóerőre, a hosszú egyenesben viszont kell a jó végsebesség. Igen nehéz megálmodni a kettő közti tökéletes arányt. De minden verseny egy újabb lehetőség, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk, a csapat pedig bizonyította, hogy gyorsan tanul.

És ami a célokat illeti: Bennani természetesen szeretné megismételni a tavalyi futamgyőzelmet, ám tisztában van vele, hogy ehhez minden részletet össze kell rakni, és pont ez nem sikerült nekik az utóbbi időben.

Ha már a Sebastien Loeb Racingnél tartunk, a boxutcai pletykák szerint a csapat jövőre már két autóval indul a WTCC-ben, és állítólag Tom Chilton lehet Mehdi Bennani csapattársa. Ezt azonban eddig még egyik fél sem erősítette meg.

Hozzászólások