WTCC - Bennani: a top5-nél is több volt benne
Bennani: a top5-nél is több volt benne
Fotó: WTCC Blog, Eurosport

Bennani: a top5-nél is több volt benne

LantiLanti
2015/03/19 10:25

Mehdi Bennani eseményekkel teli hétvégével kezdte a 2015-ös WTCC szezont, a marokkói pilóta Termas de Rio Hondóban versenyzett először a Citroën C-Elysée-vel, és - hogy is fogalmazzam meg - mozgalmassá tette a két futamot, pozitív és negatív értelemben egyaránt.

A Sebastien Loeb Racing pilótája hibázott az időmérő edzésen, és csak 12. lett a Q2-ben, ami garantálta az izgalmakat, hiszen a Citroën ennél sokkal többre lett volna képes, azt pedig mindenki tudta előre, Bennani bevállalós lesz a versenyeken.

Az elsőn túl is feszítette a húrt. A C-Elysée annyival gyorsabb volt, mint a körülötte lévő Ladák, Hondák és Chevrolet-k, hogy az embernek az volt az érzése, inkább visszafogni kell, mint hajtani. A rajt után megelőzte Rob Huffot, majd Stefano D'Astét kezdte el püfölni. Ők hárman centikre vonatoztak egymástól, amikor beindult a dominó effektus: Huff meglökte Bennanit, a marokkói pedig D'Astét. Az olasz már nem tudott kin lassítani, így ő leesett az ívről, és mindketten megelőzték.

A leintés után Bennani elnézést kért D'Astétől, kiemelve, hogy Huffy meglökte. A 2012-es világbajnok pedig - legalábbis a felvételek alapján - kamuzott egy kicsit, hiszen azzal védekezett, hogy őt is megtaszajtották hátulról. Ha valaki veszi a fáradságot, és visszanézi a közvetítést, egyértelműen látszik, hogy Michelisz Norbi jön Huffy mögött, és jókora távolság van köztük, amikor az angol megtolja Bennanit...

A következő áldozat Tom Chilton lett volna, ám a BTCC-ben szocializálódott angol kemény diónak bizonyult. Hiába volt látványosan erősebb a Citroën, Chilton remekül zárta az íveket, és többször is hibára kényszerítette a marokkóit. Az egyik ilyen eset után Huff vissza is előzte őt, és ezzel készen állt a tábla a hétvége egyik legemlékezetesebb pillanatára. Bennani megpróbálkozott a revánssal, de elméretezte a féktávot, és nekiment Huff jobb hátsó kerekének, ami az ütés következtében kitört. Hamarosan mindketten jöhettek a boxba, az angol egy nagy szervizre, a marokkói pedig egy áthajtásos büntetésre.

Huff_bennani_arg

Ilyen eset többször is előfordul a túraautózásban, egy szimpla bocsánatkéréssel el lehet intézni. Az igazán nagy baj véleményem szerint az volt, hogy az autóból kiszállva Bennani valami olyasmivel kezdte megmagyarázni tettét, hogy korábban Huff is meglökte őt. Ezt már az óvodában sem fogadják el... A büntetés letöltése után a marokkói végül 13. lett.

A második verseny is mozgalmas volt számára. Az elején megint szépen lépegetett előre, egészen addig, míg meg nem kapta Yvan Mullert, akivel összehozta a hétvége második legvitatottabb esetét. Bennani szélesen fordult, a francia beszúrt mellé, majd a kanyarcsúcspont közelében összeütköztek. Első ránézésre úgy tűnt, a marokkói nem hagyott helyet, ám végül mégis a négyszeres világbajnok kapott utólagos, öt rajthelyes büntetést Marrakeshre.

Bennani_muller_arg

A Mullerrel történt eset után Bennani még egyszer lenyomta Michelisz Norbit (ilyet azért tavaly ritkán írtunk le), és az ötödik helyen ért célba. A látottak alapján nehezen tudnék vitatkozni a marokkói azon álláspontjával, hogy ebben több is volt.

"Szerintem a top5-nél többre is képesek lettünk volna, de összességében elégedett vagyok az első hétvégével. Az időmérőn kicsit meglepett az autó, de sokat tanultam, és a hatodik sorból indulva ez (az ötödik hely) nem is rossz eredmény. Rá kellett jönnöm, hogy még nagyon új nekem ez az autó. Alapvetően jól érzem magam benne, de még meg kell találnom azokat az érzéseket, amik a régi autóimban meg voltak."

"Az első futamon történt balesetet követően a másodikon talán túl óvatos voltam. A (Mullerrel történt) ütközés nélkül akár a dobogó is elérhető lett volna. A verseny után Yvan odajött hozzám, és bocsánatot kért; mindig is tudtam róla, hogy sportszerű versenyző. Bár az eredmények nem tükrözik hűen a versenyképességünket, mégsem kell bánnom semmit, mert jó meccseket vívtam" - fogalmazott Bennani.

Az újonc Sebastien Loeb Racing oldaláról Leo Thomas technikai igazgató azt emelte ki, hogy csapata általában győzelemmel szokta kezdeni új projektjeit, és ez most is bejött, hiszen a második futamon Bennani nyerte a Yokohama értékelést.

Hozzászólások