WTCC - Az Audik miatt szerzett egy 'lebegő pontot' Michelisz Norbi
Az Audik miatt szerzett egy 'lebegő pontot' Michelisz Norbi
Fotó: fiawtcr.com

Az Audik miatt szerzett egy 'lebegő pontot' Michelisz Norbi

LantiLanti
2019/07/10 18:04

A minden részletre vizslaként figyelő nézőknek talán feltűnt, hogy a közvetítés végén még úgy búcsúztunk el, Michelisz Norbi hátránya 25 pont Esteban Guerrieri mögött az összetettben.

Aztán kicsivel később már mindenhol 24-et lehetett olvasni. Kivételesen nem én számoltam el a dolgot, pedig az nem lenne óriási meglepetést. Michelisz Norbi tényleg szerzett egy "levegőben lógó" pontot. 

A magyar pilótát a 10. helyen intették le, ám később kizárták az 5-ként célba érő Jean-Karl Vernay-t, mivel az autója túllépte a BoP-ben megengedett maximális turbónyomást. Így Norbi egy hellyel előrébb lépett, és hivatalosan kilencedik. Legalábbis egyelőre, hiszen a WRT csapat (reklámnevén Leopard Racing Team Audi Sport) fellebbezett a döntés ellen. 

Sőt, két másik hasonló felügyelői döntést is megtámadtak a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon. Vernay-t és Fred Vervischt ugyanezért zárták ki az első futamról (is), és a WRT mellett a Comtoyou is jogorvoslatért folyamodott. 

Érdekesség, hogy a harmadik versenyen a második belga csapat egyik Cupráját, Tom Coronelt is elmeszelték túltöltésért, azzal kapcsolatban viszont Jean-Michel Baerték nem folyamodtak jogorvoslatért. 

A magyarázat egyszerű. Vernay esetében pontszerző helyről van szó, a Vervisch-féle büntetést pedig az Audi Sport szorgalmazta, mert szerintük nem egyértelmű az a folyamat, ahogy az FIA az előírt turbónyomás betartását vizsgálja.

"A csapataink azért döntöttek a fellebbezés mellett, hogy jogaikkal élve professzionális módon együttműködjenek az FIA-val, és tisztázzák a tényeket, körülményeket" - olvasható Chris Reinke, az Audi Sport customer racing vezetőjének érthetetlenségig hivatalosított magyarázata a márka közleményében. 

Az FIA szabályai értelmében a felügyelők döntése a fellebbezés ellenére is érvényben marad, így jelenleg 24 pont Norbi hátránya. Ha a CAS az Audinak adna igazat, akkor visszaugrana 25-re. A fellebbviteli tárgyalás időpontja még nem ismert, de állítólag a ningbói futam előtt megszületik majd a döntés. 

Hozzászólások