WTCC - Meglepő pilótát választott az Alfa Romeót versenyeztető Team Mulsanne
Meglepő pilótát választott az Alfa Romeót versenyeztető Team Mulsanne
Fotó: Romeo Ferraris

Meglepő pilótát választott az Alfa Romeót versenyeztető Team Mulsanne

LantiLanti
2020/08/26 09:06
Váratlan bejelentést tett kedden kora reggel az Alfa Romeo Giulietta TCR-el versenyző Team Mulsanne alakulat; az olasz csapat új pilótát szerződtetett a 2020-as szezonra, és a francia Jean-Karl Vernay-vel indul idén.

Sokáig úgy volt, az olasz istálló idén már nem indul a WTCR-ben, mivel a mögötte álló Romeo Ferraris csapat elkezdett dolgozni egy elektromos TCR autón. A koronavírus viszont sok mindent átírt, nem sikerült eladni a tavaly használt autókat, egyszerűsödött a Túraautó Világkupa naptára, illetve most már egyautós nevezéseket is elfogadnak.

Mindezek együtt megteremtették a feltételeket, hogy a Team Mulsanne még egy évet maradjon a bajnokságban. Ezek után sokan biztosra vették, hogy a csapat első dobogós helyét és győzelmét szerző Kevin Ceccon lesz a pilóta, ám az olaszok a változtatásra szavaztak. 

Vernay komoly túraautós tapasztalatokkal rendelkezik, 2017-ben megnyerte a TCR International-t, illetve négy futamgyőzelme van a WTCR-ben. Eddig az Audi gyári pilótájaként volt jelen a világkupán, ám a német márka idén egy csapatnak sem ad ilyen szintű támogatást, így a francia szabadon igazolhatóvá vált. 

Tavaly és tavaly előtt is az Audi legjobb pilótájának számított, ám míg 2018-ban egyetlen ponttal maradt csak el Michelisz Norbitól az ötödik helyen, addig 2019-ben már csak 10. lett, futamgyőzelem nélkül, három dobogóval. A csapat elsősorban tapasztaltságával indokolta, hogy rá esett a választás. 

Alfa-romeo-vernay-bemutatas-autoban.jpg

"A döntés hátterében egy alapos elemzés áll, hogy milyen stílusú versenyzőre van szükségünk ebben az évben. Korábban úgy választottunk, hogy azzal egy kicsit kockáztattunk is. Eddig bejött, de 2020-ban ezt nem engedhetjük meg magunknak" - mondta Michela Cerruti, a Team Mulsanne mögött álló Romeo Ferraris projekt-vezetője.
"Úgy gondoljuk, Vernay lehet számunkra a biztos pont, amire szükségünk van. A 2020-as WTCR szereplés komoly befektetés a részünkről, amit azért vállalunk, mert támogatni akarjuk a szervező Eurosport Events erőfeszítéseit. Közösen szeretnénk erősíteni a motorsportot ezekben a nehéz időkben."

Ezt az utóbbi gondolatot már másodszor hangsúlyozza ki Cerruti. A dolog mögött szinte biztosan az áll, hogy az elektromos TCR-bajnokságot is az Eurosport Events szervezi majd, és keresik a mindkét fél számára előnyös együttműködéseket. Kicsit olyan ez, mint amikor a WTCC nehéz helyzetben volt, és Zengő Zoli egész évben két autót indított a bajnokságban. 

Alfa-romeo-vernay-bemutatas-2.jpg

"Nagyon vártam már ezt a pillanatot. Örülök, hogy bejelenthetem, megállapodtam a Team Mulsanne-al, és vezethetem az Alfa Romeo Giulietta Veloce TCR-t. Az elmúlt években kicsit közelebbről is megismertem a Team Mulsanne-t, és örülök, hogy  csatlakozhatok hozzájuk" - fogalmazott Vernay.
"Bár a Romeo Ferraris kétségtelenül egy kisebb konstruktőr, mint a többi, de mindig is lenyűgözött az elszántságuk és a rajongásuk, illetve az eredmények, amiket a legfontosabb túraautó bajnokságban, az FIA WTCR-ben értek el. Biztos vagyok benne, hogy a csapattal együtt kiegyensúlyozott teljesítményt tudunk majd nyújtani, ezért a cél a top10 a bajnokságban."

Az utolsó pillanatos döntés miatt a Romeo Ferraris idén még nem tesztelt az autóval, és Vernay is csak az idénynyitó előtti kollektív teszten, szeptember 10-én ülhet be először a Giuliettába. Ráadásul gyorsan kell megszoknia az új Goodyear gumikat is. Az ilyen kihívásokban számít a tapasztalatára az olasz alakulat. 

Így fest jelenleg a 2020-as WTCR-mezőny:

wtcr-mezony-0826.jpg

Hozzászólások