WTCC - A világ leggyönyörűbb pályájára vinnék a WTCR-t
A világ leggyönyörűbb pályájára vinnék a WTCR-t

A világ leggyönyörűbb pályájára vinnék a WTCR-t

LantiLanti
2019/05/23 11:00

A Motorsport.com értesülése szerint zajlanak a tárgyalások az érintett felek között, hogy az Oscaro WTCR Túraautó Világkupa a jövőben ellátogasson a világ egyik legszebb versenypályájára, az ausztráliai Bathurst mellett található Mount Panoramára. 

A többek között a Bathurst 12 órásnak otthont adó kör a legendás hegyre felvezető közutakból áll össze, így a helyi szabályok szerint egy évben maximum öt rendezvény tartható rajta. Négy már megvan, a 12 órás mellett a Bathurst 6 órás, a Bathurst 1000 km (Supercars autókkal) és a Challenge Bathurst.

Korábban is lehetett arról hallani, hogy az ötödik helyre valami más típusú rendezvényt szeretnének, és egy túraautó bajnokság tökéletesen megfelel ennek. A helyi sajtó szerint akár már 2020-ban sor kerülhet az ötödik versenyre, bár más forrásból úgy tudjuk, 2021 jelenleg reálisabbnak tűnik.

Ausztrália nem véletlenül vált hirtelen nagyon érdekessé a TCR-kategória számára. Az Australian Racing Group vezetésével idén indították útjára a TCR Australia sorozatot, amelybe rögtön az első évben 16 nevezés jött össze, olyan helyi sztárokkal, mint Jason Birght, James Moffat, Tony D'Alberto és John Martin. 

Ráadásul a benevezett márkák száma még a WTCR-ét is meghaladja: Volkswagen, Audi, Subaru, Holden (Opel), Alfa Romeo, Renault, Hyundai és Honda.

Az Ausztrál Motorsport Szövetség elnöke szerint már történtek is egyeztetések Marcello Lottival, a TCR-kategória tulajdonosával.

"A végső célunk, hogy legyen Ausztráliában egy nemzetközi forduló. Ezzel szeretnénk motivációt teremteni a helyi versenyzőkben; hogy lássák maguk előtt a célt. A TCR-kategória legnagyobb előnye, hogy ugyanazzal az autóval átmehetsz a szomszéd országba, egy másik régióba, vagy akár Európába is" - idézi Eugene Aroccát a Motorsport.com.

A bathursti korlátozások miatt a nemrég kiírt tender eredményétől is függ az esetleges ausztráliai WTCR futam sorsa, hiszen többen is sorban állnak az ötödik helyért. Az TCR Ausztrália promótere szerint viszont nem a Mount Panorama az egyetlen lehetséges helyszín. 

Mindenképpen szeretnék a kontinensországba hozni a TCR nemzetközi topsorozatát, és ha nem Bathurstbe, akkor a szintén kevéssé ismerte, de legendás Bend Motorsport Park, illetve a Superbike által is használt Phillip Island is szóba jöhet. 

Hozzászólások