WTCC - A számok szerint Michelisz az idei legjobb!
A számok szerint Michelisz az idei legjobb!
Fotó: fiawtcc.com

A számok szerint Michelisz az idei legjobb!

LantiLanti
2017/11/28 18:21

A WTCC közvetítésekből már kiderült, az elmúlt évek során nem alakítottam ki szoros barátságot a matematika különböző területeivel, és néha kifejezetten ellenséges viszonyban vagyok az algebrával. Ám most nyugodt körülmények között, egy számológép supervisor-i hátterével megtámogatva mégis elmerülök a matekban.

Pontosabban nem is kell ehhez nagyon számológép, hiszen az egész szezon során egy saját gyártmányú pofás kis Excel-táblázat ontja az érdekesebb adatokat, úgyhogy most inkább csak kielemzem az eddig összegyűlt infókat.

Természetesen Michelisz Norbi és Thed Björk lesz terítéken, ám egyelőre nem az esélyekről fogok írni, hiszen 6.5 pont hátránynál valamint 60 megszerezhető pontnál még elég sok variációs lehetőség létezik. Inkább azt fogjuk megnézni, hogyan jutottak el a jelenlegi szituba.

Kezdjük az alap adatokkal:

Győzelmek: Michelisz 3 - 2 Björk

Ebből főfutamon: Michelisz 3 - 1 Björk

Második helyek: Michelisz 3 - 3 Björk

Harmadik helyek: Michelisz 0 - 2 Björk

Pontszerző helyek: Michelisz 13 - 16 Björk

Pole pozíciók: Michelisz 3 - 1 Björk

Na nézzük. Az első és legfontosabb, hogy pontegyenlőség esetén jó eséllyel Norbi a világbajnok, kivéve, ha Björk futamot nyer Katarban, ő pedig nem. Ha így jönne ki az azonos pontszám, az a svédnek kedvez, a több harmadik hely miatt. Kivéve, ha Norbi valamelyik futamon második lesz... Na, értitek, miért nem az esélyekkel foglalkozunk? :D Egy a lényeg: pontegyenlőség esetén nem számít, hogy az adott helyezést a nyitó vagy a főfutamon érték-e el.

Norbinak kis túlzással a kínai kizárás miatt van csak kevesebb pontszerző helyezése, mint Björknek, egyébként mindössze egyel többször nullázott (Norbi: Monza, Hungaroring és Termas R1, Björk: Hungaroring és Ningbo R1). Együk sem nullázott tehát még főfutamon. Norbi mindháromszor is önhibáján kívül esett ki (köszi Bennani, Björk és Monteiro). A svéd a Hungaroringen nekiment Norbinak, Kínában pedig műszaki hiba miatt állt ki.

Michelisz_Arg_dob_17

Először és utoljára leírom, mi lenne most a helyzet, ha a Hondát nem zárják ki Kínában. Norbi az időmérőn 4, a nyitó futamon 12 pontot, az idő előtt leintett főversenyen pedig 11.5 pontot gyűjtött, míg Björknek összesen 9.5 jutott a futamokról és 3 az időmérőről Ningbóban. Szóval vegyetek egy nagy levegőt: a kizárás nélkül Norbi most 24 pont előnnyel vezetne az összetettben. De erről többet ne is beszéljünk, mert ami történt, megtörtént.

Inkább nézzük, ki hogyan gyűjtötte össze a jelenleg meglévő pontokat.

Björk: 255.5 pont, ebből 16-ot szerzett az időmérőkön, 100-at a nyitó versenyeken, 139,5-et pedig a főfutamokon.

Norbi: 249 pont, ebből 26-ot az időmérőkön, 38-at a nyitó versenyeken, 185-öt pedig a főfutamokon gyűjtött.

Mit lehet ebből kiolvasni?

Hogy a kizárás és az ellenfelek által okozott kiesések nélkül Michelisz Norbi toronymagasan a legjobb volt 2017-ben!

Senki nem gyűjtött több pontot az időmérőkön, mint ő, még úgy sem, hogy Ningbóban 4 pontot vettek el tőle. Ebben a tekintetben Huff a második 25 ponttal, és Nicky Catsburg a harmadik 18-cal. Björk csak az ötödik helyen áll, Monteiróval holtversenyben, pedig a portugál már három hétvégét kihagyott. Innen is látszik, hogy a svéd az időmérőkön eléggé elmaradt a hondásoktól.

A nyitó futamok királya Esteban Guerrieri, aki idén 118 pontot gyűjtött a fordított rajtrácsról. Mehdi Bennani a második 117 ponttal, Tom Chilton pedig a harmadik 114-gyel. Björk 100 pontja a negyedik helyre elég, míg 38-cal Michelisz Norbi csak a 10. helyen áll, és még a vergődős szezont teljesítő Tom Coronel is megelőzi.

Teljesen nyilvánvaló tehát, hogy - a kizárást nem számítva - Norbi a nyitó futamokon szedte össze a hátrányt döntő többségét. És jelentős részt nem saját hibájából. Monzában Bennani egy biztosnak tűnő győzelemtől fosztotta meg, a Hungaroringen pedig Björk minimum egy dobogót lopott el tőle. Termasban mindennek tetejébe a saját csapattársa, Monteiro ütközött neki úgy, hogy kiállás lett a vége, ráadásul ott is minimum egy vastag pontszerzés ment a levesbe.

A nyitó futamon szerzett pontok közti különbséget sokan azzal is magyarázták, hogy Norbi nem volt elég bevállalós az első versenyeken, ám a számok ezt hangsúlyosan nem támasztják alá. Nézzétek csak:

Marrakesh: Björk a 4. helyről indulva 18 pontot, Norbi a nyolcadikról rajtolva 10-et szerzett.

Monza: Björk: 10. helyről 10 pont, Norbit Bennani kilökte

Hungaroring: összeütköztek, mindketten kiestek

Nordschleife: Björk: 6. helyről 25 pont, Norbi: 10. helyről 6 pont.

Vila Real: Björk: 8. helyről 15 pont, Norbi: 10. helyről 6 pont.

Termas: Björk: 5. helyről 8 pont, Norbi: Monteiro kilökte

Ningbo: Björk: 8. helyről kiesés, Norbi: kizárás (egyébként a 9. helyről 12 pont)

Motegi: Björk: 5. helyről 12 pont, Norbi: 8. helyről 6 pont.

Makaó: Björk: 6. helyről 12 pont, Norbi: 8. helyről 10 pont.

Björknek tehát mindössze két olyan hétvégéje volt, amikor a nyitó futamos rajthelyéhez képest jelentősen nagyot kaszált, a Nordschleife és a Vila Real. Egyébként arányaiban kb. annyival szerzett több pontot Norbinál, mint amennyivel előrébbről is rajtolt. Tévedésnek tartom tehát, ha valaki azt állítja, hogy a magyar pilóta számottevően "puhább" lett volna a nyitó versenyeken, mint a svéd.

Ami pedig a fő futamon szerzett pontokat illeti, na, ott Michelisz valósággal tarolt eddig idén. Összesen 185 pontot gyűjtött, 45-tel többet, mint a második Björk és 54-gyel többet, mint a harmadik Catsburg.

Szigorúan a számokat nézve tehát bátran kijelenthetjük, Michelisz Norbi magasan a 2017-es WTCC szezon legjobbja, és csak az ellenfelek által okozott baleseteknek, illetve a Honda kínai kizárásának köszönhető, hogy nem vezet utcahosszal Björk előtt! Márpedig a számok állítólag egy dolgot nem csinálnak...

FONTOS: a statisztikából a sok mulasztott futam miatt Tiago Monteirót ki kellett hagynunk, de természetesen nem feledkeztünk meg a portugál remek idei teljesítményéről sem.

Hozzászólások