WTCC - A Rali-vb élmenője kipróbálná magát a Túraautó Világkupán
A Rali-vb élmenője kipróbálná magát a Túraautó Világkupán
Fotó: Hyundai Motorsport

A Rali-vb élmenője kipróbálná magát a Túraautó Világkupán

LantiLanti
2019/08/24 10:14

A WTC Blog az adott hétvégén nyaralt, de bizonyára más forrásból már a legtöbben értesültetek róla, hogy a Thierry Neuville nemrég kipróbálta magát a német TCR-bajnokságban, ahol egyből egy pole és egy domináns futamgyőzelem lett a termés.

A Rali Világbajnokságon már négyszer második belga munkaadójától, a Hyundaitól kapta a meghívást, és természetesen egy i30 TCR-t vezetett, amit a Team Engstler készített fel számára. A gyártó a WTCR címvédőjét, Gabriele Tarquinit is odaküldte a nürburgringre, hogy segítse Neuville-t. 

A váratlanul jól sikerült bemutatkozás után egyből adódott a kérdés: a belgát nem érdekli-e a Túraautó Világkupa, és Neuville nem is köntörfalazott sokat.

"Miért ne? Sőt, pont tegnap a vacsoránál beszéltünk erről. A Hyundainál lenne lehetőség valami hasonlóra; egy VIP indulásra a WTCR-ben. Természetesen bele kell illenie a naptáramba, és idén már nincs több szabadidőm. De jövőre összejöhet" - mondta Neuville a TouringCarTimes-nak.

Azt viszont a belga is látja, hogy egy WTCR szabadkártyás szereléshez a mostaninál komolyabb felkészülésre lesz szüksége.

"Ha műfaj legjobbjai ellen akarok versenybe szállni, akkor alaposabban rá kell készülnöm, meg kell ismernem a pályákat, és a lehetséges változó körülményeket. Néhány nap tesztre lenne szükségem, plusz a versenyhétvége, úgyhogy több mint egy hét kellene."

69135633_2655015651230968_1161047294968070144_o.jpg

Neuville teljesítménye Tarquinit is meglepte, a világbajnok és világkupagyőztes olasz szerint a Rali VB élmenője megállná a helyét a WTCR-ben is.

"Simán ott lenne a középmezőnyben. Versenyeket talán nem nyerne, de benne lenne a sűrűjében. Szerintem a német TCR első három-négy helyezettje nagyon jó, és a WTCR-ben is az lenne, Thierry pedig futamot nyert ebben a mezőnyben" - fogalmazott az olasz a TCT-nek. 
"Őszintén szólva meglepett Thierry teljesítménye. Az rendben van, hogy ment előtte valamennyit az autóval, de szinte nulláról elkezdeni valamit nagyon nem könnyű. Egész hétvégén figyeltem az adatait, a féktávokat, az íveket, a kormányszögeket, a kigyorsításokat, és majdnem tökéletes volt. Az állórajtja az egyik legjobb volt a mezőnyben, és tökéletesen megoldotta a biztonsági autós újraindítást is, pedig sosem csinált ilyet korábban. Úgy ment, mint egy tapasztalta pilóta."

A következő három WTCR-hétvége ütközik a WRC-vel, így legkorábban Malajziában lenne lehetőség, ám arra a versenyre már így is van bőven szabadkártyás. Sokkal valószínűbb tehát, hogy Neuville 2020-ban tűnik majd fel a Túraautó Világkupán. 

Szerinted mire lenne képes Thierry Neuville a WTCR-ben?

Ott is futamot nyerne.
 
22% (13 szavazat)
Dobogóra állna.
 
30% (18 szavazat)
Pontszerző lenne, de a dobogó esélytelen.
 
45% (27 szavazat)
Leszerepelne. A WTCR más kategória.
 
3% (2 szavazat)
Összes szavazat: 60
Hozzászólások