WTCC - A pályaelhagyás a monzai slágertéma
A pályaelhagyás a monzai slágertéma
Fotó: fiawtcc.com

A pályaelhagyás a monzai slágertéma

LantiLanti
2017/04/29 21:46

Történelmi eredmény született a WTCC monzai időmérő edzésén, Thed Björk megszerezte a Volvo első világbajnoki pole pozícióját, ám még a leintés előtt sokan felszisszentek, hiszen a svéd pilóta a gyors köre végén gyanúsan szélesen fordult a Parabolicában.

A TV közvetítésben használt kamerák képéből nehéz volt igazságot tenni, ám kétségtelenül fenn áll a gyanú, hogy Björk egy ponton négy kerékkel átlépte a pálya szélét jelző fehér vonalat, ami az időmérőn az adott gyors kör azonnali törlését vonná maga után.

Ám nem a volvós versenyző volt az egyetlen, akinek látszólag nem volt elegendő a monzai pálya aszfaltja által biztosított tér, Tiago Monteiro például a Variante Ascariban "tette magáévá" a betonozott bukóteret, nagyobb kijárati sebességre törekedve ezzel.

Az időmérő közvetítés során semmilyen jelzés nem érkezett arról, hogy bármelyikük gyors köre vizsgálat alatt állt volna, ám amikor a TouringCarTimes újságírója megkérdezett egy-két versenyzőt a témában, bizony elhangzott pár pikírt megjegyzés. A 2012-es világbajnok szerint például egyesek elég érdekesen értelmezik a pályaelhagyás fogalmát.

"A saját körömmel elégedett voltam, és én egészen biztosan minden ponton a határokon belül maradtam. Viszont láttam néhány visszajátszást, és nem akarok senkire semmi rosszat mondani, de a mellettem ülő két srác elég közel volt a limithez. Vagy betartatjuk a pályaelhagyásra vonatkozó szabályt, vagy nem, de ez egy fekete-fehér dolog, és az eligazításon elég egyértelműen fogalmaztak" - mondta Huff a sajtótájékoztató a mellette ülő Björkre és Monteiróra utalva.

Huff_qp_17_monza

A Honda portugál versenyzője viszont kicsit másképp látja a dolgot, szerinte pont az jelenti a problémát, hogy a briefingen nem voltak egyértelműek az instrukciók.

"Mi versenyzők mindig azt mondjuk, hogy a vonalak ott vannak, és vagy mindig átléphetjük őket, vagy soha. De ha elkezdjük azt, hogy egyiket át lehet lépni, a másikat pedig nem, abból csak felfordulás lesz. Az eligazításon azt mondták, egyes vonalakat át lehet lépni, de másokról nem esett szó. Az időmérőn aztán azt látod, hogy mindenki elhagyja a pályát, és zavarossá válik a dolog. Ami a gyors körömet illeti, kíváncsian várom, lesz-e valami. Nem tudom, hol hagytam el a pályát, de az biztos, hogy egész hétvégén így vezettem, és eddig senki nem szólt semmit" - füstölgött Monteiro.

A pole pozíciót megszerző Thed Björk nem sokat tépelődött a dolgon.

"Őrült módon hajtottam ezért a pole-ért, és mindenhol igyekeztem határon menni. Remélem, rendben volt a köröm" - fogalmazott a svéd.

Mostanáig semmiféle hír nem érkezett arról, hogy bárki büntetést kapott volna pályaelhagyásért, úgyhogy azt hiszem, minden marad úgy, ahogy azt a pályán lejátszották a srácok.

Hozzászólások