WTCC - A Hungaroringre is eljön az új TCR Európa-kupa
A Hungaroringre is eljön az új TCR Európa-kupa
Fotó: tcr-series.com

A Hungaroringre is eljön az új TCR Európa-kupa

LantiLanti
2017/11/23 18:16

Folyamatosan mozgásban van a nemzetközi túraautós világ; miközben a közvélemény a WTCC és a TCR International Series küszöbön lévő összeolvadásának bejelentését várja, Marcello Lotti cége egy újabb regionális bajnokság, a TCR Európa-kupa megalakítását hozta ma nyilvánosságra.

A TCR az első pillanatoktól kezdve egy jól működő piramis kialakítását tűzte ki célul, melynek alapját a nemzeti bajnokságok, derekát a regionális sorozatok, csúcsát pedig a TCR International Series jelenti. Utóbbi helyét várhatóan a WTCC vagy WTCR (reméljük inkább az előbbi) veszi át, ám a regionális szint legfontosabb eleme eddig hiányzott.

A TCR Ázsia és a TCR Közel-Kelet már fut, a legfontosabb piacon, Európában viszont eddig csak egy egyfordulós TCR Europe Trophy létezett, amelyet idén az Adria Racewayen rendeztek. 2018-ban ezt egy komoly, hatfordulós Európa-kupává bővítik ki.

A sorozat megalakítása logikus lépés, hiszen bármennyit is fejlődött az elmúlt évtizedekben a nemzetközi piac, a túraautózás központja továbbra is Európa, itt található a legtöbb csapat és versenyző. Jelentős részüknek pedig semmi szüksége nincs kínai, közel-keleti vagy dél-amerikai versenyekre, egy jól megtervezett európai turnéra viszont kaphatók lennének. A német ADAC TCR sorozat döbbenetes sikeréből (közel félszázas nevezési listák) kiindulva az TCR Európa-kupa is rendkívül népszerű lehet, hiszen megszólíthatja azokat a csapatokat, amelyeknek a leendő TCR-WTCC már túl nagy falat lenne anyagilag.

A hétvégék lebonyolítása azonos lesz a TCR IS-ével, az egész éves nevezés pedig 17.500 euróba kerül. Ha valaki csak egy hétvégén szeretne indulni, annak 4000 eurót kell leperkálnia a Marcello Lotti cégéhez tartozó TCR Euro Series Ltd.-nek, amely a Paulo Ferreira vezetésével látja el a promóteri feladatokat.

2018-ban a TCR Európa-kupa csupa legendás pályát látogat meg, kíváncsian várjuk például az asseni hétvégét.

A TCR Európa-kupa 2018-as naptára:

  • Május 6. - Paul Ricard
  • Június 10. - Spa-Francorchamps
  • Július 8. - Hungaroring
  • Augusztus 19. - Assen
  • Szeptember 23. - Monza
  • Október 21. - Barcelona

Érdekes kérdés, hogy ez az új bajnokság milyen viszonyt tart majd fent az utóbbi években csak takaréklángon működő ETCC-vel. Az FIA által szabályozott, és az Eurosport Events által promótált sorozat idénre megvásárolta a TCR szabályrendszer licenszét, ám ahogy a WTCC és a TCR IS párhuzamos működése nem tűnik logikus döntésnek, úgy ezen a szinten is kontra produktív lenne két rivális bajnokság. Nem lepne meg, ha az Eurosport Events, az FIA és Marcello Lotti között formálódó egyességnek az ETCC megszüntetése is részét képezné.

Az pedig már csak az én álmaim között szerepel, hogy 2018-ban egyéb TCR bajnokságokat is közvetíthetne az Eurosport.

Hozzászólások