WTCC - A Hungaroringre is eljön az ETCC
A Hungaroringre is eljön az ETCC
Fotó: ETCC Media

A Hungaroringre is eljön az ETCC

LantiLanti
2014/12/06 09:45

Három évnek kellett eltelnie a többfordulós Túraautó Európa-bajnokság visszaállítása óta, hogy az Eurosport Events végre a Hungaroringre is elhozza a magyar csapatok között igen népszerű sorozatot. A Motorsport Világtanács által jóváhagyott 2015-ös naptár szerint azonban nem hiába vártunk, jövőre Magyarországon indult az ETCC szezon, természetesen a WTCC hétvége keretein belül.

Fontos változás még, hogy ismét nő a fordulók száma, azaz folytatódik a Túraautó Eb terjeszkedése. 2012-ben még csak négy, az elmúlt két évben öt, jövőre pedig már hat kétversenyes forduló vár az indulókra.

Az ETCC jövőre is szorosan ragaszkodik majd a Túraautó Világbajnoksághoz, ám változás, hogy az eddigi egyhez képest 2015-ben már három önálló versenyük is lesz.

Hivatalosan egyelőre viszonylag keveset tudni az Eb 2015-ös részletszabályairól. A keret várhatóan marad, ám a bajnokságba benevezhető autók változhatnak, és ezzel valószínűleg a kategóriák is átalakulnak. Idén négy géposztályt írtak ki: a TC2T-t (a WTCC-ben 2011 és 2013 között futó 1.6 turbós autóknak), a TC2-t (a WTCC-ben 2011 előtt futó szívó 2.0 literes autóknak), az S1600-at és az SMT-t (a kupás SEAT Leónok számára).

Bár hivatalos tájékoztatás egyelőre nincs, az eddig megjelent hírek szerint 2015-ben már az új kupás SEAT-okkal is lehet majd nevezni, sőt, az sem kizárt, hogy a León Racerek egy kategóriába kerülnek a TC2T-vel, miután az előbbi géposztály kap némi leszabályozást.

Jó kérdés, mi lesz az FIA által nemrég meghirdetett új TCN1-es kategóriával, ami a brit NGTC-nek felel meg. Ha valaki szeretne, vajon már jövőre benevezhet ilyen autóval az ETCC-be? Ha igen, melyik kategóriába kerül?

Kis bajnokságról lévén szó valószínűleg az érdeklődés mértéke is fontos szerepet játszik majd abban, hogy végül hány géposztályt írnak ki 2015-re.

A jövő évi hivatalos ETCC naptár:

Május 3. - Hungaroring, Magyarország (WTCC)

Június 21. - Szlováikaring, Szlovákia (WTCC)

Június 28. – Paul Ricard, Franciaország (WTCC)

Július 26. - Salzburgring, Ausztria *

Szeptember 6. - Brno, Csehország (AutoGP)

Október 4. - Pergusa, Olaszország

* - még nem véglegesítették a megállapodást a promóterrel.

Hozzászólások