A háromszoros világbajnok visszatér a WTCR-be

shadow

Ahogy arra itt a WTC Blogon már többször is utaltunk, a Lynk & Co nem elégedett meg két korábbi világbajnok szerződtetésével, és a 2019-re leigazolta a WTCC-t háromszor is megnyerő Andy Priaulx-t. A hivatalos bejelentést ma meg is ejtették.

A 44 éves brit pilóta a BMW versenyzőjeként 2004-ben először győzött az utolsó ETCC szezonban, majd 2005 és 2007 között három világbajnoki címet szerzett a bajor gyár színeiben. Utoljára 2010-ben szerepelt a bajnokságban, hiszen a BMW távozásával ő is továbbállt.

Ment néhány évet a DTM-ben, különösebb sikerek nélkül, 2015-ben pedig a BTCC-ben is kipróbálta magát. A nagy váltásra három évvel ezelőtt szánta rá magát, ekkor búcsút intett a bajoroknak, és átigazolt a Ford sportautó programjába, ahol a Ford GT-vel versenyzett az Endurance Világbajnokságon és az Egyesült Államokban. 

A TCR szabályrendszer, és a hozzá kapcsolódó "olcsósított" gyári jelenlét viszont a nagy sztárok számára is megnyitotta a visszatérés lehetőségét, így Priaulx 2019-ben már a Lynk & Co versenyzője lesz a WTCR-ben. Ezzel párhuzamosan a Fordnál is alkalmazásban marad. 

"Egy szemernyi kétség sincs bennem, elég erősek leszünk ahhoz, hogy már az első évben a bajnoki címért harcoljunk. Addig viszont kemény munka vár ránk, hiszen a WTCR-ben az riválisok erősebbek, mint bármikor korábban. Az elmúlt években azonban nyomon követtem a Cyan Racing működését, és nem volt nehéz meghozni ezt a döntést" - mondta Priaulx. 

cyan-racing-priaulx-5.jpg

A TouringCarTimes úgy tudja, a háromszoros világbajnok már korábban is közel került a visszatéréshez, a nyáron egy ideig úgy volt, ő veheti át James Thompson helyét a Münnich Motorsportnál. A németek viszont végül a kétszeres DTM-bajnok Timo Scheidert szerződtették. 

"Andy egy igazi túraautó legenda; az eredményei önmagukért beszélnek. A tapasztalata és a rá jellemző nyers tempó egyaránt nagy hasznunkra lesz. Örülünk, hogy sikerült őt megszereznünk 2019-re, ami minden idők egyik legkeményebb éve lesz számunkra" - tette hozzá a Cyan Racing ügyvezetője, Christian Dahl. 

A WTCR új szabályai értelmében jövőre egy márkának maximum négy autója lehet, és egy csapatba legfeljebb két versenyző kerülhet, így a Cyan Racing hivatalosan két különálló név alatt indítja majd négy autóját. Egyelőre nem tudni, milyen párosításban mennek a pilóták, ám akárhogy is alakul, Priaulx kemény ellenfelet kap majd, hiszen társa az Yvan Muller, Thed Björk, Yann Ehrlacher hármasból kerülhet ki. 

Bizonyos szempontból egyébként régen átélt élmények várnak a háromszoros világbajnokra, hiszen utoljára 16 évvel ezelőtt vezetett elsőkerekes túraautót, amikor a Honda színeiben ötödik lett a BTCC-ben. 

"A 'legenda' kifejezést talán túl sokat használják mostanság, Andy Priaulx esetében viszont teljesen megállja a helyét. Ő volt az Eurosport Events-éra első világbajnoka 2005-ben, és nem csak egy nagyszerű sportoló, de egy igazi nagykövet is. Alig várom, hogy ismét láthassuk a pályán a túraautózás történetének egyik legerősebb mezőnyében" - fogalmazott Francois Ribeiro, a WTCR promótere. 

Priaulx visszatérésével egy híján az összes korábbi világbajnoknak és világkupa győztesnek van már ülése a WTCR-ben, egyedül José Maria López hiányzik, ám mivel neki a WEC-ben és a Formula E-ben is szerződése van, az ő érkezésére ne fogadjatok nagy összegben. 

cyan-racing-priaulx-1.jpg

cyan-racing-priaulx-2.jpg